Vanaf 2018 kan je naar de ruimte vliegen

Vanaf 2018 kunnen passagiers een retourtje kopen voor een vlucht naar de ruimte. Dat is het doel van Blue Origin, het ruimtebedrijf van de oprichter van Amazon Jeff Bezos. Hij wil de eerste zijn die commerciële vluchten aanbiedt.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

De passagiers zullen tot ongeveer 100 kilometer in de ruimte geschoten worden. Op die hoogte kan je onze blauwe planeet bewonderen met een donkere ruimte als achtergrond en ook gewichtloosheid ervaren. Daarvoor schakelt Bezos de herbruikbare raket New Shepard in, waarvan er zes gebouwd zullen worden.

Het eerste exemplaar van de raket verdween vorig jaar nog tijdens een testvlucht. De capsule keerde wel veilig terug naar de aarde dankzij een parachute. De volgende twee testen waren wel geslaagd.

Prijskaartje

In 2017 zullen eerst enkele piloten naar de ruimte gaan. Zij moeten als testpassagiers dienen, want de raket gaat autonoom vliegen. Ze zullen enkel moeten letten op het comfort van de vlucht. Een jaar later is het dan aan de passagiers. Hoeveel die daarvoor moeten neertellen, is nog niet bekend. Eén ding is zeker, met een basisloon zal je er niet geraken. Bezos vertelde aan de New York Times dat de prijs in lijn zal liggen van wat andere ruimtetoerismebedrijven vragen.

Zo zal je bij concurrent Virgin Galatic van Richard Branson voor een retourtje op het SpaceShip 250.000 dollar (228.200 euro) betalen. Vorige maand onthulde Virgin Galactic nog zijn tweede ruimteschip waarmee binnenkort testvluchten worden ondernomen. Een nieuwe speler, het Amerikaanse XCOR Aerospace, vraagt ‘slechts' 100.000 dollar (91.000 euro). Al moet je dan de raket maar met één iemand delen.

Rendabel

Bezos heeft al meer dan 500 miljoen dollar (456 miljoen euro) in Blue Origin geïnvesteerd, waar ondertussen 1.200 mensen werken. De topman is er rotsvast van overtuigd dat bedrijf ooit rendabel zal worden. Tot dan is hij bereid om de financiering voor zijn rekening te nemen.