Vanaf 1 juli kan je niet meer met cash betalen op bussen en trams

Vanaf 1 juli kan je niet meer met cash betalen op bussen en trams

Wie nog cash wil betalen voor een rit, zal een ticket in voorverkoop moeten halen. Op de voertuigen zelf zal contactloos betaald kunnen worden met de bankkaart, of met een ticket in de app van De Lijn of via sms.

"We moeten blijven streven naar een klantgerichte en performante Vlaamse vervoersmaatschappij waarbij de reiziger centraal staat", zegt Peeters. "Het contactloos betalen zorgt voor een versnelling van de ritten(verkoop) en daarnaast voor meer veiligheid van de chauffeur."

Mogelijke staking rond eindejaar

De socialistische vakbond ACOD heeft een stakingsaanzegging ingediend bij De Lijn die loopt van 30 december tot 3 januari. Het is nog niet duidelijk of de vakbond vijf dagen aan een stuk in heel Vlaanderen het werk zal neerleggen. "Dat moeten we nog bepalen", zegt federaal ACOD-verantwoordelijke Rita Coeck. "De directie kan ons niet blijven negeren. Ik werk al veertig jaar bij De Lijn, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt."

De Lijn zegt dat ACOD "bewust het conflict opzoekt" en spreekt van "destructieve acties". "Volgens de socialistische vakbond is er een tekort aan overlegmomenten tussen de directie en medewerkers van De Lijn. De directie kan evenwel heel wat initiatieven voorleggen die het tegendeel bewijzen", zegt de vervoersmaatschappij. Topman Roger Kesteloot wil in februari een "ronde van Vlaanderen" doen om naar het personeel te gaan luisteren en de plannen en prioriteiten van 2020 toe te lichten.

Ook minister Peeters is niet opgezet met de actie van ACOD. "De Lijn zet juist in op extra bussen voor feestvierders tijdens oudejaarsnacht om de verkeersveiligheid te verhogen", zegt ze op Twitter. "De reiziger is opnieuw de dupe door de actie."