Van sombere home office tot inspirerende werkplek

Van sombere home office tot inspirerende werkplek

Thuiskantoor, home office of simpelweg bureau… hoe je het ook noemt, iedereen heeft er een tegenwoordig. Huismus of niet, je werkt al een stuk langer van thuis uit dan verwacht. Dan kan je het maar beter zo aangenaam mogelijk maken, niet? Hoe maak je nu zo’n, vaak geïmproviseerde, werkplek ook echt een inspirerende ruimte? Met deze tips tover je je home office om tot een droom office.

Inspirerende inrichting

Een kantoor hoeft geen saaie grijze kamer te zijn. Ga voor kleur! Je moet niet per se een grasgroene muur met paarse lamellen combineren. Het zit in de details. Decoreer met een bloemetje, een leuke vakantieherinnering of je favoriete kunstwerk. Een kleurrijk lampje, speelse raamdecoratie of een motiverende quote. Elk seizoen kan je herinrichten, zo wordt het nooit saai. Je bureau plaats je best pal voor het venster. Je zou denken dat dit de minst gunstige locatie is omdat je dan de hele tijd naar buiten tuurt, maar verschillende onderzoeken tonen aan dat dit juist de meest productieve werkplek is. Niemand krijgt namelijk frisse ideeën door naar een statische muur te staren. En geef toe, met een mooi uitzicht heb je toch meteen zin om achter je bureau te gaan zitten? 

Spic en span

Zorg dat je werkplek er netjes bijligt. Ruim je bureau telkens op wanneer je stopt met werken. Zo heb je een momentje om letterlijk en mentaal de dag af te sluiten. De ochtend nadien begin je met een schone lei. Ook de lucht van je werkruimte houd je best schoon. Wist je dat sommige kamerplanten de lucht zuiveren? Denk maar aan de lepelplant, krulvaren of een simpele sanseveria. Die laatste ken je gegarandeerd en is nog makkelijk in onderhoud ook. Een goede luchtkwaliteit betekent optimale productiviteit. Haal die plant mom or dad in jezelf naar boven! 

Speel met licht

Als in België de zon al eens schijnt, is het tijdens de kantooruren. Maar met de juiste binnenzonwering kan je ook vanuit je thuiskantoor genieten van de warme zonnegloed op je snoet. Je kan uiteraard je gordijnen helemaal open laten, maar door het felle licht wordt je computerscherm haast onleesbaar. Met een transparant (rol)gordijn kan je het natuurlijke licht binnen laten, maar blijft je beeldscherm toch leesbaar. Vele studies wijzen uit dat het natuurlijke licht een positief effect zou hebben op je concentratie. Bonus, je krijgt er een extra dosis positieve energie van!