Van Overtveldt heeft genoeg van kritiek aan zijn adres

Van Overtveldt heeft genoeg van kritiek aan zijn adres

"J'en ai marre. Ik heb er genoeg van." Minister van Financiën Johan Van Overtveldt pikt het niet langer dat zijn rekenkunde bij elke begrotingsronde weer in twijfel getrokken wordt. "Want de cijfers kloppen inderdaad niet. Dat zeg ik nu al twee jaar. Net daarom heb ik wél mijn huiswerk gemaakt", schrijft de N-VA-minister op zijn website. Van Overtveldt kreeg de jongste dagen weer bakken kritiek over zich heen, nadat bleek dat de regering-Michel niet op zoek moet naar 2,4 maar naar 4,2 miljard euro. Met name de fiscale ontvangsten vallen volgens de administratie een pak lager uit dan gepland.

Van Overtveldt is het beu dat hij telkens zowat de halve Wetstraat over zich heen krijgt. De fout ligt immers niet bij hem, maar in de methodiek die gebruikt wordt om de inkomsten te ramen, argumenteert hij. "Daar zit een systematische fout in. Al jarenlang worden de inkomsten serieus overschat", zo besluit hij uit de grondige analyse van de FOD Financiën naar het probleem.

Het is niet de eerste keer dat Van Overtveldt de kwestie aankaart. "De minister heeft het al x aantal keer aangekaart in de regering, en ook al een keer in een krant, maar de coalitiepartners zijn niet zinnens er veel aan te doen", klinkt het op zijn kabinet. Vandaar nu de opvallende open brief.

Concreet wil Van Overtveldt de methodiek fundamenteel bijsturen. Maar dat is erg complex en vraagt dus tijd. Om in tussentijd niet telkens weer op dezelfde problemen te botsen, wil hij de geraamde inkomsten via een correctie ook tijdelijk naar beneden bijstellen. Iets wat de al moeilijke begrotingsoefening dus nog extra verzwaart.

bron: Belga