Van Gucht: "Niet laten testen en thuisblijven geen goed idee"

Van Gucht: "Niet laten testen en thuisblijven geen goed idee"

Huisartsen laten steeds meer weten dat mensen ervoor kiezen om zich niet te laten testen en liever thuisblijven en afwachten. "Dat is geen goed idee. Door je te laten testen weet je of je COVID hebt of niet."

Iets meer dan op de drie mensen met symptomen test positief en bij de contacttracing blijkt dat er gemiddeld een drietal nauwe contacten zijn bij een besmet persoon, klinkt het. "Een van die drie contacten heeft waarschijnlijk ook COVID opgelopen via die besmette persoon."

Zwakke schakels

"Elke persoon met COVID zal het virus op zijn beurt doorgegeven hebben aan minstens één andere persoon. Zo komt het virus vroeg of laat terecht bij iemand met een zwakke gezondheid", vervolgde de interfederale woordvoerder. Die persoon zal misschien opgenomen moeten worden of misschien zelfs overlijden.

Door je niet te laten testen blijven de cijfers op hetzelfde niveau en het reproductiecijfer hangen rond één. "Je contacten weten immers niet dat ze zijn blootgesteld en ze zullen zich niet afzonderen gedurende een korte periode."