Van Grieken: "Geen lessen te krijgen van traditionele partijen"

Van Grieken: "Geen lessen te krijgen van traditionele partijen"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken pikt de kritiek van CD&V en Open Vld op de uit de hand gelopen stemming over de noodbegroting niet. "Ik heb van hen geen lessen te krijgen. De immense staatsschuld, die is pas onverantwoord", zei hij vandaag in De Ochtend op Radio 1. Consternatie in de Kamer gisteravond, want wat een routinestemming over de noodbegroting moest worden draaide uit op een chaotisch schouwspel. De extreemlinkse PVDA slaagde er onverwachts in een amendement op de voorlopige twaalfden goedgekeurd te krijgen, met steun van de andere linkse fracties én Vlaams Belang.

"Onverantwoord", vinden CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten en Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert. Het amendement draait om extra middelen voor verpleegkundigen, en houdt voor volgend jaar een extra uitgave van 400 miljoen euro in. Ook N-VA-fractieleider Peter De Roover vroeg zich vrijdag in De Ochtend af waar het geld vandaan moet komen. Bovendien moeten de Commissie Financiën en de plenaire Kamer nu in de herfstvakantie komen opdraven om de lopende twaalfden voor de maanden november en december op de valreep goed te keuren, anders gaat de regering begin november in shutdown.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken pikt de kritiek niet. "Ik heb geen lessen te krijgen van CD&V of Open Vld. Door die traditionele partijen hebben wij nu een immense staatsschuld. Dat is pas onverantwoord", zei hij vrijdag in De Ochtend. Volgens Van Grieken is zijn partij gewoon pragmatisch geweest. "Er is geen stemafspraak met PVDA geweest. Maar wanneer een voorstel de mensen ten goede komt, dan maakt het voor ons niet uit waar het vandaan komt. Het is niet belangrijk welke kleur de kat heeft, als ze maar muizen vangt."

Of zijn partij nu ook de voorlopige twaalfden in hun geheel zal steunen, wil Van Grieken niet gezegd hebben. "Het gaat natuurlijk om het hele plaatje. Het extra budget voor asielzoekers kan bijvoorbeeld niet op onze steun rekenen. De Commissie Financiën van volgende week wordt cruciaal." In de Commissie Financiën eerder deze maand keurde de extreemrechtse fractie de noodbegroting niet goed.

bron: Belga