Van gras tot gas tot warmte

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Een energiecentrale die van gras, gas maakt en daar dan weer warmte uit opwekt. Dat is het Britse antwoord op het fel omstreden fracking. De centrale zal de eerste zijn die volledig op gras werkt en zal het gas rechtstreeks in het Britse net pompen.

De centrale in Gloucestershire, ten westen van Londen, zal beheerd worden door Ecotricity, een groene stroomproducent, en zou in totaal 6,000 woningen verwarmen. Over enkele maanden zullen de eerste plannen gemaakt worden, met als doel om nog voor 2017 volledig in werking te zijn.

De Britten worden steeds meer afhankelijk van buitenlands gas, voornamelijk uit Noorwegen en het Midden Oosten. Tegenwoordig produceert het Verenigd Koninkrijk nog maar één derde van het gas dat het produceerde in 2000. En fracking wordt vaak opgeworpen als oplossing.

Bij fracking wordt er een vloeistof geïnjecteerd in rotsmassa's diep onder de grond. Deze zet uit en creëert dan scheurtjes, hierdoor komt gas en olie vrij, die dan weer gewonnen kan worden en als brandstof wordt gebruikt. Maar bij dit proces wordt ontzettend veel water gebruikt en wordt regelmatig het grondwater verontreinigd.

Voorstanders van het boren naar schaliegas, waaronder de drie belangrijkste politieke partijen in het VK, zeggen dat het land fracking nodig heeft om niet te afhankelijk te worden van buitenlandse leveranciers. Tegenstanders halen dan weer aan dat de impact op het milieu erg groot is en dat het bovendien een lange tijd duurt om zo een systeem uit te rollen.

"Het voordeel is dat we de centrale erg snel kunnen uitbouwen, en dat zonder al de risico's van fracking. Bovendien geraakt het gras nooit op, het is veel duurzamer," aldus Dale Vince, stichter van Ecotricity. "Deze technologie is ook CO²-neutraal, terwijl er bij fracking veel extra koolstofdioxide vrijkomt."

De centrale zal het gras halen van velden in een straal van ongeveer 15 kilometer, in totaal kom je zo op 1.600 hectare land om de toevoer te voorzien. Volgens Ecotricity is de oppervlakte die gebruikt wordt om vee op te laten grazen bijna gehalveerd sinds 1990. De helft van de toevoer zou van velden komen die weinig tot niet meer gebruikt worden om vee op te laten grazen, de rest komt van andere bronnen.

Om van gras gas te kunnen maken steken ze het in een luchtdichte tank. Het gras wordt dan verteerd door bacteriën en daar komt dan methaan, CO² en compost vrij. Hiervan gaat niets verloren, alle producten worden verder verwerkt in de industrie.