Van Gelder krijgt herkansing op Lowlands

Van Gelder krijgt herkansing op Lowlands

De Olympische gedachte geldt in Nederland blijkbaar niet enkel op sportevenementen. Ook het bekende muziekfestival Lowlands schaart zich achter de ‘deelnemen is belangrijker dan winnen'-mentaliteit. Om die gedachte kracht bij te zetten, laat het de omstreden turner Yuri Van Gelder zondag in de grootste tent van het evenement optreden.

Avondje gaan stappen in Rio

Van Gelder is al langer geen onbesproken blad. Sinds de turner in 2009 na een positieve dopingplas een cocaïneverslaving moest toegeven, draagt hij de stempel van een badboy. Tijdens de eerste week van de Olympische Spelen stond hij opnieuw om de verkeerde redenen in de internationale spotlights.

De 33-jarige is een specialist van de ringen en kwalificeerde zich op dat onderdeel voor de olympische finale. Die prestatie ging ‘The Lord of the Rings' die avond iets te hard vieren, waardoor hij door het Nederlands Olympisch Comité prompt naar huis werd gestuurd. De gymnast probeerde via een kortgeding toch nog een finaleplaats af te dwingen, maar een Nederlandse rechter wees het verzoek af. Het resultaat: geen finale voor Van Gelder en een immens schandaal in Nederland. De turner was namelijk een van de medaillehopen voor onze noorderburen. In 2008 en 2009 werd hij twee keer op rij Europees kampioen aan de ringen.

"Hij verdient een podium"

Het muziekfestival Lowlands reikt de turner nu een ondersteunende hand. "We vonden dat hij wel een podium verdient nu hij niet meer de finale kan doen op de Olympische Spelen", zegt een woordvoerder van organisator Mojo. En dat podium is de Alpha geworden, de grootste tent op het driedaagse evenement in het Nederlandse Biddinghuizen. Daar zal Van Gelder zondag op het middaguur zijn olympische routine uitvoeren. Het festival wil niet reageren op de vraag of de turner terecht naar huis werd gestuurd. "Maar hij heeft hier jarenlang voor getraind en is toch een fantastisch sportman", zo klinkt het. Van Gelder deelt de affiche met Muse, The Last Shadow Puppets en Oscar and the Wolf.