Van deze muziek ga je harder werken

Wil je een dag lang heel hard doorwerken? Zet dan popmuziek op en knal je oortjes in. Volgens een Amerikaanse onderzoek maakt dat je blijer én productiever.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Muziek kan je helpen om de saaie momenten van je werkdag op te fleuren, maar wil je dat de muziek je ook beter doet werken, dan is niet eender welk genre geschikt. Het Amerikaanse Neurensics heeft onderzoek gedaan naar welke muziekstijl je productiever maakt. Daaruit is popmuziek als de beste keuze naar voren gekomen. Van pop zou je blijer worden en harder gaan werken.

Duidelijke resultaten

Om het effect van muziek te meten, moesten de proefpersonen enkele taken uitvoeren die hun reactiesnelheid testten. Tijdens die proeven luisterden ze popmuziek, klassieke muziek en helemaal niets. Ondertussen werd ook hun hersenactiviteit gemeten.

De resultaten lieten weinig aan de twijfel over en gaven duidelijk een positief effect weer op het humeur en de werksnelheid van de deelnemers. Zo'n acht op de tien proefpersonen zeiden dat ze opgewekter waren als ze naar pop- of klassieke muziek luisterden. Iets meer dan 70% werkte 3 tot 16% sneller als er popmuziek in hun oortjes weerklonk.