Van den Broeck veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor Pokémonmoord

Van den Broeck veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor Pokémonmoord

Op het assisenproces rond de zogenaamde Pokémonmoord in Antwerpen heeft de 28-jarige Jonny Van den Broeck een levenslange gevangenisstraf gekregen voor de moord op de 20-jarige Shashia Moreau uit Heist-op-den-Berg. Hij wordt ook voor vijftien jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. De jury en het hof doen met dat laatste nog vijf jaar bovenop de vraag van het openbaar ministerie. De verdediging had om een iets mildere straf - 30 jaar opsluiting - gevraagd. Van den Broeck zelf aanhoorde het verdict net als vrijdag schijnbaar onbewogen, de nabestaanden van Shashia vielen elkaar na afloop in de armen en verklaarden opgelucht te zijn met de zware straf. "Ik vind het ook belangrijk dat duidelijk is vastgesteld dat Shashia zelf niets te verwijten valt", zei haar moeder. "Als zij het niet was geweest, was dit met een ander meisje gebeurd."

Het arrest volgt nagenoeg volledig de argumentatie van het openbaar ministerie, met dus geen enkele verzachtende omstandigheid voor Van den Broeck. "Hij heeft Shashia op brutale wijze van het leven beroofd en zijn houding nadien getuigt van een schrijnend gebrek aan respect voor de fundamentele waarden van onze samenleving", klonk het. "De wurging bezorgde hem seksueel genot zonder ook maar enig oog voor het slachtoffer, dat slechts een object was om zijn doel te bereiken."

Het blanco strafblad en de moeilijke thuissituatie van Van den Broeck hebben dus niet voor een mildere straf dan de maximumstraf gezorgd. Hij mocht dan wel nog nooit een veroordeling hebben opgelopen, het onderzoek bracht aan het licht dat hij online openlijk sprak over sadistische seksuele fantasieën en zijn ex-vriendin getuigde op het proces dat Van den Broeck wurgseks met haar had en de door haar gestelde grenzen daarrond niet respecteerde.

bron: Belga