Valverde wint zijn vijfde Waalse Pijl

Valverde wint zijn vijfde Waalse Pijl

Aan de start van de 81ste Waalse Pijl waren alle ogen gericht op Alejandro Valverde. De Spanjaard van Movistar stond al vier keer op de erelijst van de klassieker en was de laatste drie jaar telkens de beste. Na het uitvallen van man in vorm Philippe Gilbert leek niets hem nog in de weg te staan.

De Waalse Pijl wordt traditiegetrouw helemaal op het einde beslist met de beklimming van de Muur van Hoei. Alles daarvoor is een lange opwarming, deze keer gekruid door een vroege vlucht van drie renners. Daarin zat met Olivier Pardini één landgenoot. Hij kreeg het gezelschap van de Fransman Yoann Bagot en de Duitser Nils Politt.

De ontsnapping hield het vol tot op zo'n 30 kilometer van de streep. Toen schoven BMC en Quick-Step elk een pion naar voren: Alessandro De Marchi (BMC) en Luxemburgs kampioen Bob Jungels (Quick-Step). Het duo verzamelde een voorsprong van 30 seconden. Op een stuk vals plat ging het te traag voor Jungels, die zijn compagnon loste en er alleen vandoor ging.

De hardrijder diepte de kloof uit tot maximaal 50 seconden, maar bleef wel binnen het bereik van het peloton. De mannen van Valverde hielden het tempo ondertussen hoog, zodat hun kopman samen met een uitgedund gezelschap aan de klim naar de finish kon beginnen.

Daar was het lang wachten op spektakel. Op 250 meter van de streep achtte de topfavoriet de tijd rijp om aan te zetten. Enkel Dylan Theuns (BMC) leek te kunnen volgen, maar dan zette de Spanjaard nog eens aan. Valverde reed onbedreigd naar een vijfde overwinning. Achter hem strandde onze landgenoot nipt achter de Ier Daniel Martin op de derde plaats.