Valse ontvoering zet Brussel in rep en roer

Valse ontvoering zet Brussel in rep en roer

De terreurdreiging in ons land kwam gisterenochtend weer even erg dichtbij. Rond 5u30 kreeg de politie een alarmerende telefoon van de 26-jarige J. B. Hij vertelde dat hij ontvoerd was en met een bommengordel werd afgezet aan de Nieuwstraat.

Koekjes en zout

Na de melding kwamen de politie en de ontmijningsdienst in allerijl ter plaatse om een veiligheidsperimeter in te stellen. J. B. werd ter plekke ingerekend zodat ontmijners zijn gordel konden onderzoeken, maar al snel bleek dat die enkel koekjes en zout bevatte.

Het voertuig waarmee hij zou ontvoerd zijn, werd aangetroffen in Schaarbeek. De verdachte gaf toe dat hij op straat willekeurig een nummerplaat had gekozen. De bestuurder van dit voertuig, die aangehouden was, werd onmiddellijk vrijgelaten.

Tijdens een verhoor bekende de man uiteindelijk dat hij het verhaal verzonnen heeft. "De valse bommenmelder is gekend bij Justitie, onder meer voor psychische problemen", aldus het parket. "Hij heeft recent nog verklaard dat hij aangespoord werd om zich aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat in Syrië."

Meteen na de tumultueuze ochtend is het crisiscentrum bijeengekomen. Na afloop benadrukte premier Charles Michel (MR) dat alles onder controle is. "De veiligheidsdiensten blijven waakzaam", zei hij. Ook dreigingsniveau 3 en de huidige veiligheidsmaatregelen blijven van kracht. "Het is geen kwestie van toegeven aan een angstpsychose, maar wanneer iemand dreigt met een bommengordel, moeten we dat ernstig nemen", voegde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) daar nog aan toe.

Foto Belga / N. Maeterlinck