Vaker vaderschapsverlof, al blijft het magertjes

Mannen die ouderschapsverlof opnemen, doen dat het liefst door één dag per week thuis te blijven. Volledig ouderschapsverlof blijft nog steeds een vrouwenzaak, meldt HR-bedrijf Attentia.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Momenteel hebben beide ouders recht op vier maanden ouderschapsverlof per kind, dat moet ingezet worden voor het kind twaalf is. Volgens cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) vinden steeds meer mannen de weg naar het systeem. In de eerste helft van dit jaar ging zo'n 30% van de uitkeringen naar mannen, wat ruim 10% meer is dan tien jaar geleden.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, nuanceert Attentia. Het HR-bedrijf en sociaal secretariaat wijst erop dat ouderschapsverlof nog steeds grotendeels een vrouwenzaak is. Zo nemen vrouwen 62% meer volledig ouderschapsverlof op dan mannen. Dit type ouderschapsverlof wordt in blokken van een maand opgenomen en is vooral populair in de zomermaanden juli en augustus. Hilde Van De Guchte, directeur sociaal secretariaat bij Attentia, reageert niet verrast. "De tendens dat vrouwen de vakantieperiode coveren, bestaat nog steeds", vertelt ze aan Metro. Ook halftijds ouderschapsverlof is vooral populair bij vrouwen en kent het meeste succes in juli.

Eén vijfde populair

Volgens Attentia kiezen steeds meer mama's en papa's voor het regime waarbij je een dag per week thuis blijft. "Blijkbaar heeft één vijfde ouderschapsverlof tien keer meer succes dan halftijds ouderschapsverlof", aldus Van De Guchte. "Mogelijk is het gemakkelijker te combineren of beter voor de bedrijfscontinuïteit." Best opvallend: bij dit type ouderschapsverlof zijn de verhoudingen omgekeerd. Meer dan de helft van de mannen (53%) kiest er voor om vier dagen te gaan werken per week, in vergelijking met 42% bij de vrouwen. "Het één vijfde ouderschapsverlof piekt bij mannen", bevestigt Van De Guchte. "Maar naar de reden hebben we een beetje het raden. Vermoedelijk is er een mentaliteitswijziging en zijn de nieuwe vaders, die vaker aanwezig willen zijn bij de opvoeding van het kind, bezig aan een opmars."