Vakbondsacties in gevangenissen - Driekwart van de cipiers staakt in Vlaanderen, meer dan 40 procent in Wallonië

Vakbondsacties in gevangenissen - Driekwart van de cipiers staakt in Vlaanderen, meer dan 40 procent in Wallonië

In de Waalse gevangenissen heeft 42 procent van de cipiers vandaag gestaakt, zo is vernomen bij de FOD Justitie. Eerder was al bekendgemaakt dat in Vlaanderen drie kwart van het personeel in de gevangenissen heeft deelgenomen aan de vakbondsactie. De actie werd in het zuiden van het land het meest gevolgd in de instellingen van Leuze-en-Hainaut, Bergen en Lantin (Luik). In Vlaanderen is 24,81 procent van het gevangenispersoneel vrijdag aan het werk. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Justitie. De inrichtingen waar het zwaarst gestaakt wordt, zijn Brugge (7,01 procent aan de slag), Leuven-Centraal (12,9 procent) en Gent (13,75 procent).

De inrichtingen waar de deelname aan de stakingsactie het kleinst is, zijn Tongeren (57,14 procent), Leuven Hulp (45,16 procent), Antwerpen (38,36 procent) en Mechelen (36,67 procent). Volgens de FOD Justitie zijn deze namiddag 50 politieagenten en 45 agenten van de civiele bescherming aanwezig. De gevangenisbonden staken vanochtend al voor de tweede week op rij uit protest tegen het personeelstekort. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) had woensdag een ontmoeting met de vakbonden. "Die verliep goed", zei Geens vandaag, maar de bonden gingen toch door met de vooraf aangekondigde 32-urenstaking.

Het voorstel van de minister - waarin onder meer staat dat de kaders die vorig jaar zijn afgesproken, worden opgevuld en dat er een buffer wordt aangelegd om ook bij onverwachte vertrekken niet voor voldongen feiten te komen staan - was niet mee ondertekend door de minister van Begroting Sophie Wilmès (MR). Onvoldoende garantie voor de bonden.

bron: Belga