Vakbondsactie Antwerpen: beperkte impact op Antwerpse stedelijke dienstverlening, 11 procent staakt

De provinciale betoging van ABVV en ACV in Antwerpen heeft vandaag een beperkte impact op de stedelijke dienstverlening. Net geen 11 procent van het stadspersoneel staakt, zo heeft de stad Antwerpen bekendgemaakt. De containerparken zijn gesloten en op sommige plaatsen in de binnenstad wordt het afval uitzonderlijk niet-selectief opgehaald om te vermijden dat het te lang zou blijven staan. Verschillende Antwerpse stedelijke diensten zijn vandaag sowieso gesloten, zoals de stadsloketten en bijna alle bibliotheken en musea, en ondervinden dus geen hinder van de actie. De bezoekerscentra op de Grote Markt en in het station Antwerpen-Centraal zijn wel open en ook de sluikstortlijn, biblijn, afsprakenlijn, grofvuillijn, infolijn en het OCMW Informatiepunt zijn bereikbaar.

Bij het stedelijk onderwijs kan er slechts in vier basisscholen geen les worden gegeven - er is daar wel opvang voorzien. De secundaire scholen zijn allemaal gewoon open. Bij de stedelijke kinderopvang zijn er 16 van de 22 locaties (gedeeltelijk) open.

De grootste hinder is er zoals steeds bij de huisvuilophaling. In de binnenstad zijn er problemen in het gebied tussen de Turnoutsebaan en Mechelsesteenweg, buiten de Singel vooral in Borgerhout en in Deurne tussen de Bisschoppenhoflaan en Gitschotellei.

In Mechelen ondervindt de burger volgens de stad geen hinder van de vakbondsactie. "Er zijn stadsbreed slechts enkele mensen die vandaag kozen te staken", zegt schepen van Burgerzaken Marc Hendrickx (N-VA).

bron: Belga