Vakbonden sceptisch over 24 urenterminals

Vakbonden sceptisch over 24 urenterminals

Het Havenbedrijf Antwerpen maakte eerder deze week bekend dat de terminals aan het Deurganckdok vanaf eind volgende maand op weekdagen non-stop open zullen zijn. Op die manier kunnen vrachtwagens er ook 's nachts laden en lossen, waardoor er overdag minder op de baan zijn.

«Dit kan een belangrijke bijdrage leveren voor de verbetering van de mobiliteit in en rond Antwerpen», klinkt het. «Wanneer meer trucks 's nachts zullen rijden, wordt het verkeer overdag immers ontlast.»

De vakbonden reageren niet geheel afwijzend, maar ze hebben wel de nodige bedenkingen bij de snelle invoering van de maatregel. De huidige opstartdatum van 22 maart is volgens het ACV veel te vroeg. «Er waren vroeger al pogingen om de openingsuren van de terminals te verruimen, maar die verzandden telkens in de weerstand bij de klanten om ruimere afhaal- en ontvangsturen te hanteren», klinkt het.

Een ander probleem is het loon van de chauffeurs, die meer betaald moeten worden voor nachtwerk. «De huidige verloning voor nachtwerk is hierop onvoldoende voorzien», stipt de vakbond aan. Het ACV dringt daarom aan op een grondige analyse met alle betrokken partijen.