Vakbonden Mylan spreken van "breuk in sociale dialoog" en kondigen acties aan

Vakbonden Mylan spreken van "breuk in sociale dialoog" en kondigen acties aan

Het gemeenschappelijk vakbondsfront (CNE, LBC, CGSLB, Setca) van de Belgische vestiging van de Amerikaanse farmagroep Mylan, spreekt van een breuk in de sociale dialoog en in het vertrouwen tijdens gesprekken met directie. De vakbonden begrijpen de houding van de directie niet en stellen dat ze valse informatie heeft doorgegeven. Ze kondigen zondag dan ook aan dat de werknemers "hun steun hebben uitgesproken voor de eisen van hun vertegenwoordigers" en "vanaf volgende week zullen beginnen met acties", aldus de christelijke vakbond CNE in een persbericht. Het vakbondsfront kondigde zondag aan dat het de onderhandelingstafel verlaten heeft, en dat het wacht op garanties voor een "constructieve sociale dialoog" en "een opening" om opnieuw rond de tafel te gaan zitten.

Mylan kondigde in december een herstructurering aan, enkele maanden na de overname van sectorgenoot Meda. Begin januari raakte bekend dat in de Belgische vestigingen in Brussel, Hoeilaart en Waver 42 banen zullen verdwijnen.

Volgens CNE sprak de directie tijdens de gesprekken met de vakbonden daarna van 38 ontslagen, en nu van 30, indien ze "op 1 maart kunnen beginnen". De syndicale delegatie veroordeelt dit "zwaard van Damocles" dat "boven de hoofden hangt van de de werknemers over het aantal mensen dat zal worden ontslagen".

"Dezelfde chantage wordt ook gebruikt voor het bedrag van de vergoedingen waarmee de sociale schade moet worden beperkt", aldus de vakbond. CNE verwijt de directie ook dat ze op 26 januari "een verplichte vergadering" organiseerde voor de werknemers, "om hen valse informatie te verschaffen over de procedure die aan de gang is, voorstellen die nooit besproken werden door de onderhandelingen, terwijl er volgende week ontmoetingen op de agenda stonden".

bron: Belga