Vakbonden en werkgevers dienstenchequesector bereiken een ontwerpakkoord

Vakbonden en werkgevers dienstenchequesector bereiken een ontwerpakkoord

De vakbonden en werkgevers van de dienstenchequesector hebben een ontwerpakkoord bereikt. Dat melden de vakbonden ABVV Dienstencheques, ACV Voeding en Diensten en ACLVB in een gezamenlijk persbericht. In het ontwerpakkoord zit onder andere een brutoloonsverhoging van 0,8 procent vanaf 1 januari 2020. De komende dagen zullen de vakbonden samenkomen met hun delegees om de inhoud van het protocolakkoord aan hen voor te leggen. De huishoudhulpen uit de dienstenchequesector streden al sinds november voor een loonsverhoging, aldus de drie vakbonden. "Ze hebben zich, zoals nooit tevoren, gemobiliseerd om druk uit te oefenen op de werkgevers en om hen tot rede te brengen. Hun inzet heeft zijn vruchten afgeworpen", klinkt het.

De huishoudhulpen voerden actie om hun eis kracht bij te zetten. "Met 11,50 euro bruto per uur behoren de 145.000 werknemers uit de sector tot de laagstbetaalden van het land", aldus nog de vakbondsorganisaties.

In het protocolakkoord zitten naast de brutoloonsverhoging ook een cadeaucheque van 20 euro, een onkostenvergoeding voor de thuisstrijkers van 10 procent bovenop het brutoloon en een uitbreiding van de aanmoedigingspremies voor ouderschapsverlof en mantelzorg. Daarnaast vervat het akkoord ook een reeks maatregelen voor de werkbaarheid, zoals rond mobiliteit en een charter tegen grensoverschrijdend gedrag.

bron: Belga