Vakbonden en directie sluiten akkoord over brugpensioen vanaf 55 jaar

Vakbonden en directie van Caterpillar in Gosselies (Charleroi) zijn overeengekomen dat de werknemers die minstens 55 jaar waren op het moment van de aankondiging van de sluiting, gebruik mogen maken van het stelsel van brugpensioen, officieel werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT). Dat maakte ACV-secretaris Jean-Marie Hoslet maandag bekend. Bij Caterpillar komen zo'n 180 mensen in aanmerking. Minister van Werk Kris Peeters en de RVA moeten het dossier wel nog goedkeuren. Volgens CAO 117 kunnen werknemers van bedrijven in moeilijkheden vanaf 55 jaar gebruikmaken van het SWT-stelsel, het vroegere brugpensioen. De CAO loopt eind dit jaar af. Bedrijven moeten daarom nog voor 31 december een ondernemings-CAO of sociaal akkoord afsluiten en dat is wat de vakbonden en directie van Caterpillar België dus gedaan hebben.

"Maar deze stap is puur formeel. De vakbonden hopen de leeftijd voor de toegang tot SWT nog te verlagen", aldus Hoslet. In 2013, tijdens de vorige herstructurering, konden werknemers vanaf 52,5 jaar er gebruik van maken. "Voor ons vakbonden is de herstructurering van 2016 rechtstreeks verbonden met die van 2013."

De geplande sluiting van Caterpillar Gosselies werd op 2 september aangekondigd. Op dat moment waren er ongeveer 180 werknemers 55 jaar of ouder. Vorige week waren er trouwens nog meer ondernemingen die op de valreep een akkoord afsloten om brugpensioen op 55 jaar mogelijk te maken, met name bij AXA, Douwe Egberts en CP Bourg.

bron: Belga