Vakbonden ABVV en ACV eisen vrijlating van Afghaanse sans-papiers

De vakbonden ABVV en ACV hebben samen geprotesteerd aan het Brusselse kantoor van de Dienst Vreemdelingenzaken voor de vrijlating van Afghaanse sans-papiers en woordvoerder Hamed Karimi. De Afghaan werd op 2 maart 2016 in Etterbeek door negen agenten aangehouden in een gemeenschapswoning die hij deelt met andere sans-papiers. Sinds december 2014 is Hamed Karimi ook woordvoerder van alle Afghaanse sans-papiers en actief lid van het coördinatieteam van sans-papiers.

Karimi is gekend voor zijn strijd om gelijkheid tussen burgers. Zo nam hij al het woord op talrijke manifestaties en op vakbondscongressen onderhandelde hij met Vreemdelingenzaken om dossiers van sans-papiers te regulariseren. De vakbonden zijn verontwaardigd dat een syndicaal afgevaardigde gecriminaliseerd wordt.

"Hamed Karimi is een persoon is zoals jij en ik, alleen heeft hij geen papieren. Dit gaat volledig in tegen zijn rechten als burger. De regering stuurt hiermee een heel slecht signaal uit. Ik durf zelfs zeggen dat het een signaal is van een regering die steeds extreem-rechtser wordt", zegt Joseph Brunotte van het ABVV.

Een tachtigtal actievoerders verzamelden aan het gebouw van de Dienst Vreemdelingenzaken om de vrijlating van Karimi te eisen. "We willen dat hij vrijgelaten wordt en het leven dat hij in België heeft gekozen verder kan zetten. We hopen dan ook de directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken te ontmoeten zodat we hierover met hem in dialoog kunnen gaan", aldus de vakbonden.

bron: Belga