Vakbond over vliegtuigscanner: "Zeer wantrouwig tegenover nieuwe projecten"

Marc Nijs, ACV-secretaris voor Financiën, stelt zich vragen bij de aankoop van een nieuwe douanescanner, voor de luchthaven van Zaventem, die meer dan 2 miljoen euro kost. "Zorg dat eerst de huidige scanners werken, vooraleer aan nieuwe projecten te beginnen", klinkt het. Nijs benadrukt dat het dossier van de scanners onder de zopas met pensioen vertrokken douanebaas is gestart. "Die wou allemaal wel nieuw materiaal, omdat dat mooie beelden oplevert bij de pers, maar het was geen juiste weergave van de werking van de douane", klinkt het.

Volgens hem is het belangrijk dat eerst de andere scanners werken en dan pas uit te breiden. "De vaste scanner op de linkeroever in de Antwerpse haven werkt nog niet voor de helft. Ook op de rechteroever is die niet veel beter. En in Zeebrugge gebruikt men een mobiele scanner om de vaste te vervangen."

Nijs ziet ook problemen met het personeel. "Een bepaalde scanner in Zaventem werd in het begin maanden niet gebruikt omdat men geen personeel had dat ermee kon werken. Het totaalplaatje ontbreekt dus", vervolgt hij.

Volgens de ACV'er wordt ook te weinig beroep gedaan op aanwezige ervaring. "De controles van containers gebeurt door verificateurs, die de zaak kenden. Vroeger kon die zelf de controles bepalen en gebeurden er per dag vijf. Nu worden ze centraal aangestuurd door jonge ambtenaren met pc-programma's en kan men er per dag nog maar twee doen. Het menselijk vernuft krijgt een veel te kleine rol toebedeeld."

Nijs vindt ten slotte dat in Belgische havens erg weinig wordt gecontroleerd. Volgens hem komt dat bijvoorbeeld Antwerpen commercieel wel ten goede tegenover haar concurrenten, waar strenger gecontroleerd zou worden.

bron: Belga