Vakantiegangers opgelet: Frankrijk verplicht mondmaskers nu ook in winkels

Vakantiegangers opgelet: Frankrijk verplicht mondmaskers nu ook in winkels

Net zoals bij ons zullen mondmaskers vanaf volgende week ook verplicht zijn in Franse winkels, heeft Frans premier Jean Castex laten weten. De maatregel was eerder al aangekondigd door president Emmanuel Macron, maar die had nog geen exacte datum voor de verplichting gegeven.

Cijfers nemen toe, maar op laag niveau

De nationale gezondheidsdienst waarschuwde vorige week dat het aantal bevestigde besmettingen op het Franse vasteland weer aan het toenemen is, maar een op laag niveau. Eerder deze week zei president Emmanuel Macron "binnen enkele weken" de verplichting zou willen zien ingaan een mondmasker te dragen in openbare indoorplaatsen.

De verplichting geldt reeds voor het openbaar vervoer en de meeste culturele instellingen die heropenden. In bars en restaurants moet wie daar werkt een mondmasker dragen. Dat geldt ook voor klanten als zij zich binnen verplaatsen, een regel die dikwijls geen opvolging krijgt.

Zware recessie

Het nieuwe decreet zal gelden voor alle winkels. Castex zei dat protocollen op de werkplaats een zodanige herziening moeten krijgen dat een mondmasker verplicht is op arbeidsplaatsen die niet openstaan voor het publiek. Twee weken geleden aangesteld voor Macron, zei de premier voor dit jaar een negatieve groei van 11% te verwachten vanwege het virus. Dit zou dan de zwaarste recessie zijn die Frankrijk ooit zal hebben opgetekend.

Castex zei in de Senaat dat de situatie rond het coronavirus op landelijk niveau "de goede richting uitgaat". Maar er zijn "sommige lokale situaties die tot grotere waakzaamheid oproepen", waaronder Frans-Guyana in Zuid-Amerika. Frankrijk was een van de zwaarst getroffen landen in Europa, met meer dan 30.000 sterfgevallen. Van 17 maart tot 11 mei was er een strenge lockdown van kracht.