Vaccin tegen coronavirus wordt op mensen getest: "Kan sneller dan verwacht klaar zijn"

Vaccin tegen coronavirus wordt op mensen getest: "Kan sneller dan verwacht klaar zijn"

Een vaccin tegen het coronavirus dat aan de Universiteit van Oxford ontwikkeld wordt, zal donderdag voor het eerst getest worden op mensen. Dat kondigde de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock dinsdag aan tijdens een persconferentie. “Het vaccin zal donderdag al getest worden op mensen. Normaal gezien duurt het jaren vooraleer dit stadium bereikt wordt. Ik ben erg trots op hun werk tot nu toe”, klonk het.

Financiële steun

Hancock benadrukte dat de overheid er alles aan doet om universiteiten te steunen om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen. Zo werd er opnieuw 44,5 miljoen pond (50,5 miljoen euro) in onderzoek gepompt. De Britse overheid investeert ook in productiecapaciteit zodat ze een eventueel werkzaam vaccin zo snel mogelijk beschikbaar kunnen maken.

In augustus beschikbaar

Afgelopen weekend deelde Professor Sir John Bell van de Universiteit van Oxford mee dat, als het vaccin succesvol blijkt te zijn, het al binnen enkele maanden verkrijgbaar kan zijn. “We gaan het vaccin toedienen aan een grote groep mensen die vervolgens blootgesteld worden aan het coronavirus. Als blijkt dat de meeste mensen beschermd zijn en als alles goed verloopt, dan verwachten we dat het vaccin al in augustus beschikbaar kan zijn”, vertelde hij aan BBC Radio 4.