VAB: "Meer ongevallen en meer "zelf-veroorzaakte" pechgevallen door hitte"

VAB: "Meer ongevallen en meer "zelf-veroorzaakte" pechgevallen door hitte"

Het mooie weer lokte vandaag massaal veel toeristen naar de kust, en dat was te merken op de VAB-Alarmcentrale. Vooral de stijging in het aantal ongevallen is opvallend: momenteel zijn er al 39 procent meer ongevallen dan dezelfde donderdag vorig jaar in augustus (27/8/15). Daarnaast krijgt de VAB-Alarmcentrale ook meer oproepen binnen over "zelf-veroorzaakte" pechgevallen zoals verkeerd tanken, de sleutels op de wagen of in de koffer laten liggen. Bij warm weer zijn we vaker afgeleid, vermoeid en ook sneller geïrriteerd, luidt de verklaring. VAB heeft ook een aantal tips in petto om beter om te gaan met de gevolgen van de hitte. Hitte in de auto is namelijk extra gevaarlijk voor baby's en voor huisdieren zoals honden, aldus VAB. Neem altijd je kinderen en huisdieren mee uit de auto, als je onderweg pauzeert. Zorg er zeker ook voor dat ze voldoende water drinken onderweg.

Om te voorkomen dat de temperatuur in de auto zeer snel oploopt, parkeer je je auto best steeds in de schaduw. VAB raadt verder aan een zonnescherm aan de buitenkant op de voorruit of strak tegen het raam langs de binnenkant te leggen. Gebruik zonneblinden voor je achterste autoruiten. Dit is ook erg belangrijk voor je kinderen, zodat ze niet verblind worden door het zonlicht. Heb je dit niet, dan kan je ook een handdoek aan de ruiten bevestigen.

Neem ook voldoende koel water mee. Koop eventueel een spuitbus met water (spray) om het gezicht even te verfrissen zonder veel nattigheid. Met een natgemaakte handdoek koel je snel het stuur en je nek. Droge exemplaren zijn ideaal als hittebuffer op (plak)bekleding en in babystoeltjes.

Tot slot geeft VAB nog de raad om vaker te stoppen dan anders, want de warmte zorgt er ook voor dat je minder lang geconcentreerd kan rondrijden. Eén of twee extra tussenstops zijn dus zeker aan te raden. Als je zonder airco rijdt, open dan het raam aan de bestuurderszijde en het raam aan de andere zijde achteraan, dit zorgt voor de beste luchtcirculatie in de wagen.

bron: Belga