Vaarwel woonlening met vaste rente?

Vaarwel woonlening met vaste rente?

Het voorstel komt van het Baselcomité, de internationale instantie die waakt over de financiële gezondheid van de banken in een groot deel van de wereld. De instelling is van mening dat banken te veel risico's dragen als ze hypothecaire leningen met vaste rentes afsluiten, zeker nu er opnieuw een stijging van de rentes kan verwacht worden. Binnen het comité gaan dan ook stemmen op om een einde te maken aan de vaste rentes.

«Het is niet 100% zeker of het zo ver zal komen», legt Wouter Vanderheere, mede-oprichter van TopCompare.be, uit aan Metro. «Wat wel vaststaat is dat het Baselcomité deze piste aan het onderzoeken is en op basis daarvan aanbevelingen zal maken aan de bankensector. Die zijn niet bindend, maar worden meestal wel goed opgevolgd.»

Risico's voor de klant

Volgens Vanderheere zou de ingrijpende maatregel wel grote gevolgen hebben voor Belgische ontleners. Zo'n 89% van de Belgische klanten kiest vandaag voor een vaste of semi-vaste rente van tenminste tien jaar. Uit simulaties van TopCompare.be blijkt dat een gemiddelde Belg die in de toekomst een variabele lening aangaat, riskeert om 5.000 tot 19.000 euro meer te betalen voor zijn lening.

«Een veralgemening van de variabele rente bij woonleningen zou het risico van rentewijzigingen verschuiven van de bank naar de klant», oordeelt Vanderheere. «Als deze regeling er effectief komt, zijn er corrigerende maatregelen en een verdere verstrenging van de beperking op de variabele rente nodig.»

Maar voorlopig is de afschaffing niet voor morgen. Zo heeft Febelfin, de overkoepelende federatie voor de Belgische financiële sector, al laten weten dat ook andere pistes bekeken worden om de banken een buffer te geven.

Foto: Belga / B. Doppagne