Vaak alleen eten: zo maak je er een feestje van!

door
Online redactie
Leestijd 3 min.

Woon je alleen of heb je een partner die regelmatig voor zijn of haar werk rond etenstijd weg is? Dan zit je waarschijnlijk ook regelmatig alleen aan de eettafel. De meeste mensen vinden dit lastig. Verplaatsen zich in elk geval al gauw naar de bank om een beetje afleiding te krijgen van de televisie. In veel gevallen hebben ze zelfs geen zin om echt te koken. Waarom zou je geruime tijd in de keuken staan als er niemand is om je kookkunsten mee te proeven?

Herkenbaar? Dan ben je zeker niet alleen. Toch hoeft alleen eten zeker niet saai te zijn. Ook hoeft het niet in de weg te staan van een heerlijke, gezonde maaltijd. Met behulp van de volgende tips maak jij van alleen eten echt een feestje.

Zoek naar gerechten voor één persoon

Koken voor één persoon is lastiger dan je denkt. Al snel maak je toch te veel. Hierdoor wordt er misschien ook veel eten verspild. Daarom is het goed om naar gerechten te zoeken die speciaal voor één persoon bedoeld zijn. Maak je toch nog altijd te veel? Probeer dan eens een maaltijdbox voor 1 persoon. Deze bevat alle ingrediënten die je nodig hebt en is speciaal gericht op mensen die alleen eten. Zo weet je zeker dat je precies genoeg maakt.

Andere mindset

Baal je ervan dat je vaak alleen moet eten? Bijvoorbeeld omdat je partner veel van huis is? Ligt eenzaamheid op de loer? Dan is het goed om naar je eigen mindset te kijken. Bedenk goed dat alleen eten ook voordelen heeft. Je hoeft niet verplicht sociaal te doen. Niet standaard aan de eettafel plaats te nemen en de telefoon weg te leggen. Je hoeft niet op vaste tijden te eten omdat men anders klaagt over ‘trek’. Je eet wanneer jij daar zin in hebt, eventueel met een telefoon in de hand of voor de televisie. Dat is in veel gevallen ook wel heel lekker. Neem het ervan op deze dagen.

Nog een groot voordeel van alleen eten is dat je met niemands voorkeuren rekening hoeft te houden. Dat geeft jou dus de kans om nieuwe dingen uit te proberen of iets te eten waar de ander nooit zin in heeft.

Afhaalmaaltijd

Heb je even helemaal geen zin om te koken? En komt het alleen eten slechts incidenteel voor? Dan biedt dit een prima gelegenheid om gewoon eens wat eten te laten bezorgen. Een fijne afhaalmaaltijd is niet alleen heerlijk om te eten voor de buis, maar geeft je ook dat echte ‘feestgevoel’. Jij bepaalt wat er gegeten wordt. Ook als dat misschien een iets minder gezonde keuze is.

Geen schuldgevoel na het eten? Maak dan na het eten nog even een lekkere wandeling door de buurt. Muziek in en genieten maar. Wist je dat zelfs slechts twee tot vijf minuten wandelen al gezondheidsvoordelen heeft? Genoeg reden dus om op deze manier de avond af te sluiten en nog even een avondje alleen te wandelen. Het zal je goed doen.