UZ Gent opent dienst Nucleaire Geneeskunde met extra scanners en cyclotron

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het UZ Gent opent zaterdag een volledig uitgebreide en vernieuwde dienst Nucleaire Geneeskunde. Voor patiënten betekent de nieuwe afdeling kortere wachttijden en extra comfort. "We maken gebruik van twee bijkomende hoogtechnologische scanners en een cyclotron", zegt afdelingshoofd Boudewijn Brans. "Alle activiteiten in de nucleaire geneeskunde zijn nu samengebracht op deze campus." Nucleaire geneeskunde gebruikt radioactieve stoffen, zogenaamde 'tracers', om bepaalde ziekten op te sporen en te behandelen. "Aangezien elk onderzoek zijn eigen tracer heeft, hebben we vaak nieuwe tracers nodig", zegt Brans. "We ontwikkelen die in een cyclotron, een kleine deeltjesversneller die vlakbij de nieuwe dienst ligt. Dat maakt de afstand tussen het lab en de patiënt klein, zodat we maar een zeer kleine stralingsdosis nodig hebben."

De nieuwe faciliteit kan snel tot nieuwe resultaten leiden. "Zo hebben we nu een stof ontwikkeld voor prostaatkanker. Dat gaan we toepassen in een klinische studie, en er zullen er meer volgen." Het samenbrengen van de toestellen zal het wetenschappelijk onderzoek bevorderen. "Maar ook het samenbrengen van mensen uit verschillende disciplines", zegt Brans. "In de nucleaire geneeskunde werken artsen, chemici en fysici multidisciplinair samen." Het onderzoek naar terugkerende prostaatkanker zal er de vruchten van plukken.

Nucleaire geneeskunde heeft vooral veel belang bij de bestrijding van kanker, goed voor 60 procent van de patiënten. "We zien die mensen op een erg kwetsbaar moment", zegt professor Brans. "De onderzoeken klinken futuristisch, maar moeten vaak over een mogelijk ernstige diagnose uitsluitsel brengen. Met de renovatie hebben we nu de juiste techniek én de juiste infrastructuur om patiënten met de nodige menselijke zorg te omringen."

De nieuwe nucleaire afdeling van het UZ Gent is bovendien ook erg veilig voor medewerkers en omwonenden. De 'warme' zones, waar met radioactiviteit wordt gewerkt, zijn met 75 ton lood afgeschermd, meldt het UZ Gent.

bron: Belga