US Open - Elise Mertens schrijft geschiedenis met eerste grandslamzege in het dubbel

US Open - Elise Mertens schrijft geschiedenis met eerste grandslamzege in het dubbel

Elise Mertens en de Wit-Russische Aryna Sabalenka hebben zondag de eindzege in het dubbelspel bij de vrouwen op zak gestoken op de US Open. Mertens en Sabalenka, samen het vierde reekshoofd, rekenden in de finale op Flushing Meadows na één uur en 38 minuten in twee sets (7-5 en 7-5) af met de Australische Ashleigh Barty en de Wit-Russische Victoria Azarenka, samen het achtste reekshoofd. Het zwaartepunt van de wedstrijd lag twee keer in het elfde game. Mertens en Sabalenka braken in dat spelletje in beide sets door de opslag van Azarenka en Barty. Dat bezorgde hen twee maal 7-5 setwinst.

Mertens en Sabalenka, respectievelijk nummers zeven en vijftien op de WTA-ranglijst in het dubbel, kennen een fantastisch 2019. In het voorjaar wonnen ze de prestigieuze toernooien van Indian Wells en Miami en ook op de grandslamtoernooien - Australian Open (achtste finale), Roland Garros (halve finale) en Wimbledon (kwartfinale) - speelden ze mee om de prijzen. Het is voor Mertens in totaal haar negende toernooizege in het dubbel.

Mertens was de eerste landgenoot sinds Dick Norman in 2009 om aan te treden in een dubbele finale op een grandslamtoernooi. Norman verloor destijds, aan de zijde van de Zuid-Afrikaan Wesley Moodie, het dubbelspel op Roland Garros. De laatste winnaars van een dubbeltoernooi op een Grand Slam zijn Olivier Rochus en Xavier Malisse op Roland Garros in 2004.

Kim Clijsters was de laatste Belgische vrouw om een grandslamtoernooi in het dubbelspel te winnen. De Limburgse triomfeerde in 2003 op zowel Roland Garros als Wimbledon, telkens aan de zijde van de Japanse Ai Sugiyama. Clijsters is ook de laatste Belgische in een enkelfinale op een grandslamtoernooi. Ze won de Australian Open in 2011.

bron: Belga