Uptempomuziek bevordert de samenwerking op kantoor

Uptempomuziek bevordert de samenwerking op kantoor

"Muziek wordt meestal onderschat als een instrument om de samenwerking tussen collega's te stimuleren", legt onderzoeksleider en gedragswetenschapper Kevin Kniffin uit. "Marketeers gebruiken bepaalde liedjes vaak om consumenten in de gepaste stemming voor een aankoop te brengen, maar ook op de werkvloer vervult muziek een belangrijke functie. Vooral met oog op het verbeteren van de algemene sfeer op het werk kan het een grote rol spelen", klinkt het.

Het is echter wel belangrijk om de juiste plaatjes te draaien, want niet alle muziek heeft het gewenste effect. "Uptempomuziek verhoogt de bereidheid van de werknemer om een bijdrage aan de groep te leveren. Bij minder positieve muziek hebben werknemers meer de neiging om op zichzelf terug te plooien", verklaart Kniffin. En dat blijkt ook uit hun studie: de behulpzaamheid van werknemers lag tot 33% hoger wanneer er vrolijke deuntjes gedraaid worden op de werkvloer. Tot slot wijzen de onderzoekers ook op het feit dat het niet per se nodig is om te investeren in een externe en vaak dure teambuilding. De gepaste muziekkeuze op het werk levert gelijkaardige en zelfs betere resultaten op.

"Mensen komen gemakkelijker tot een compromis wanneer ze naar muziek met een positief ritme luisteren", besluiten de onderzoekers.