Unizo vraagt invoering gezondheidsbudget voor zelfstandigen

Unizo vraagt invoering gezondheidsbudget voor zelfstandigen

Ruim zeven op de tien zelfstandigen doen niet wat er op het doktersbriefje staat. Ondernemersorganisatie Unizo eist maatregelen van de federale regering om hen beter te beschermen, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag. Vele zelfstandigen die ziek vallen gaan snel weer aan de slag. Sneller dan de dokter heeft voorgeschreven, zo blijkt uit een enquête van ondernemersorganisatie Unizo en haar Franstalige tegenhanger UCM in opdracht van het Riziv.

Ze zijn in de eerste plaats bezorgd om hun inkomsten, zo blijkt. Maar ook het verlies aan klanten of het feit dat ze geen vervanging hebben, speelt een rol.

Unizo en UCM vragen in een brief aan minister voor Zelfstandigen Willy Borsus (MR) en zijn collega van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om werk te maken van het 'gezondheidsbudget', dat werd opgenomen in De Blocks beleidsbrief. Zelfstandigen die investeren in hun eigen gezondheid krijgen de kosten dan terugbetaald door de overheid.

Het doel is zelfstandigen die arbeidsongeschikt zijn beter te helpen. "De zieke werknemer krijgt nu een re-integratietraject voorgeschoteld. De zelfstandigen kunnen het stuur zelf in handen nemen", klinkt het bij Unizo.

bron: Belga