Ultratrailloper Sébastien Chaigneau: "Recuperatie is essentieel"

Steeds meer lopers hebben interesse voor trails en ultratrails (de XXL variant). We grepen onze kans op The North Face Mountain Festival begin september om enkele kilometers met de Franse ultratrailloper Sébastien Chaigneau mee te lopen. We vroegen hem naar zijn mening over het enthousiasme rond zijn discipline.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Is ultratrail voor iedereen weggelegd?

"We moeten de mythe rond deze discipline doorprikken: iedereen kan het. Maar je moet voorzichtig zijn: iedereen is er niet voor gemaakt. We hebben niet allemaal dezelfde lichamelijke en mentale capaciteiten. Zonder aangepaste training is de kans op blessures dus reëel. En trainen is niet alleen lopen, dat is ook de tijd nemen om weer op krachten te komen."

Je loopt al sinds 1998. Dat is uitzonderlijk lang ...

"Veel van de sporters die samen met mij begonnen zijn, zijn er ondertussen mee gestopt omwille van blessures. Wie ultratrails loopt, moet naar zijn lichaam luisteren. Soms moet je kunnen stoppen, ook al is dat in het begin wat lastig."

De trailhype zet organisatoren ertoe aan om steeds langere wedstrijden te organiseren. Iets voor jou?

"Er bestaan voortaan buitengewone wedstrijden. De Tor des Géants is 340 km lang, met een positief hoogteverschil van 24.000 meter, en is af te leggen op 75u. De 895 km lange Transpyrenea loop je in ongeveer tien dagen. 100 lopers beginnen eraan, slechts 20 bereiken de eindmeet … Misschien loop ik die ooit wel eens. Wanneer je zo'n uitdaging aangaat, moet je weten dat je het zwaar te verduren krijgt. Je put jezelf uit, je loopt het risico op blessures. Je moet daarna een jaar rekenen om weer op krachten te komen. Denk dus goed na voor je eraan begint. Misschien leg ik dit parcours zelf weleens af. Maar het is geen doelstelling voor mij. Ik wil me immers niet forceren."

Sommige lopers lijken niet te kunnen stoppen ...

"Er zijn inderdaad heel sterke, volmaakte mensen. Kijk maar naar Kilian Jornet (de specialist van de discipline, red.) ... Maar je ziet wel dat lopers zoals hem altijd op hun gemak zijn omwille van hun lichamelijke capaciteiten. Uiteraard zijn ze op het einde van een lange looptocht vermoeid. Maar toch zijn ze niet volledig uitgeblust. Dit jaar (hij eindigde als tweede, na François D'Haene), leek hij het voor het eerst moeilijk te hebben. Gelukkig … Zo zie je maar dat iedereen zijn grenzen heeft."

Camille Goret@Camille_Goret