UK Championship - Snookerlegende Jimmy White schakelt Ali Carter in eerste ronde uit

UK Championship - Snookerlegende Jimmy White schakelt Ali Carter in eerste ronde uit

Vijfentwintig jaar nadat hij zijn naam op de erelijst plaatste, heeft snookerlegende Jimmy White (WS-115) nog eens kunnen schitteren op het UK Championship. De 55-jarige Engelsman verraste donderdag in het Barbican Centre in York door zijn 17 jaar jongere landgenoot Ali Carter, nummer veertien op de wereldranglijst, met 6-2 uit te schakelen. "The Whirlwind" maakte het af met breaks van 128 en 61. Zesvoudig vicewereldkampioen White verloor vorig seizoen zijn plaats op de Pro Tour, maar is er dankzij een wildcard toch nog bij. Vorige week toonde hij ook al niet helemaal afgeschreven te zijn door op het Northern Ireland Open de zestiende finales te bereiken. Dat na zeges tegen de Welshmen Dominic Dale (WS-39) en Jak Jones (WS-86).

"Als ik in mijn dagje ben, kan ik het nog wel", reageerde White, die zijn laatste van tien rankingtoernooien won in 2004 (Players Championship). "Als er één ding is dat ik niet verleerd ben, is het hoe ik een partij moet winnen. In Belfast boekte ik een paar mooie zeges en daar heb ik weer vertrouwen uit geput. Ik weet dat ik het nog in me heb, ook al komt het er nog zelden uit. Op een goede dag kan ik iedereen nog aan. Als dat dan op een groot toernooi gebeurt, is het eens zo leuk. Ik kijk dan ook al uit naar mijn volgende match."

In de 1/32 finales (best of 11) geeft White de Noor Kurt Maflin (WS-44) partij. Die schakelde de Zwitser Alexander Ursenbacher (WS-80) met 6-1 uit.

Ronnie O'Sullivan (WS-4), die in 1993 als 17-jarige knaap White op de erelijst opvolgde, zette zijn jacht op een zesde UK-titel in met een 6-3 overwinning tegen de 16-jarige Welshman Jackson Page. Met een zesde titel zou "The Rocket", vroeger een grote fan en nu een goede vriend van White, het record van Steve Davis evenaren. De Cyprioot Michael Georgiou (WS-73), die nipt met 6-5 won van Alfie Burden (WS-61), is de volgende horde die O'Sullivan te nemen heeft.

Tweevoudig wereldkampioen en tweevoudig UK-winnaar Mark Williams (WS-11), vorige week nog winnaar van het Northern Ireland Open, maakte met 6-0 brandhout van Paul Davison (WS-114). Het is echter niet zeker of de Welshman zaterdag ook zal aantreden voor zijn volgende wedstrijd tegen Andrew Higginson (WS-56). In Belfast overwoog hij al om forfait te geven voor de finale om bij zijn vrouw te kunnen zijn, die ziek in het hospitaal opgenomen werd.

.

bron: Belga