Uitverkochte Roma voor benefietavond Nacht van Apache

De steunacties voor de nieuwssite Apache, die te maken heeft met een aantal rechtszaken na artikels, hebben 121.000 euro opgeleverd. Zo is gezegd in een uitverkochte Roma in Antwerpen. VRT-journalist Luc Pauwels kreeg de "Pen van Apache", een prijs voor een "bondgenoot in de strijd voor persvrijheid". In oktober vorig jaar werd Apache gedagvaard door Joeri Dillen, de ex-kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), en door bouwpromotor Land Invest Group. Ze waren misnoegd na artikels over relaties tussen politici, ambtenaren en bouwpromotoren. Ze eisen dat bepaalde artikels worden verwijderd en willen een schadevergoeding van 350.000 euro.

Uit sympathie voor het medium organiseerden een hele reeks artiesten onder leiding van komiek Wouter Deprez een benefietavond in het Antwerpse cultuurhuis De Roma.

"De Nacht van Apache bracht 33.300 euro op. Samen met de 87.900 euro die opgehaald werd via de crowdfunding, werd in totaal maar liefst 121.200 euro bij elkaar gebracht", klinkt het dinsdag. "Met dat geld zijn we hopelijk gewapend voor onze juridische strijd, die wellicht jaren zal duren. Met dat geld kunnen we de redactie versterken", zei hoofdredacteur Karl Van den Broeck.

Tussen optredens van verschillende artiesten door werd ook de winnaar voor de "Pen van Apache" bekendgemaakt, een publieksprijs voor de persvrijheid. Uit vijf genomineerden werd Luc Pauwels gekozen, de VRT-journalist die mee het ophefmakende boek "De Keizer Van Oostende" schreef en gesjoemel bij Opel met dieselwagens aan het licht bracht.

"Je hoeft niet te hopen om te ondernemen, noch te slagen om te volharden. We moeten voortdoen zoals we denken dat het niet gaat lukken", gaf hij het publiek mee. Hij hoopt op meer ruimte voor onderzoeksjournalistiek, met de nodige zelfkritiek over al te frequente steekvlamjournalistiek. Pauwels bedankte ook "een aantal bazen - niet allemaal - die me de ruimte geven door te gaan".

"Hebben ze hier toch iemand van de VRT op het podium gekregen", zei hij ook. Daarmee verwees hij naar de afzegging van Heleen Debruyne, die normaal gezien zou optreden, maar volgens de organisatie van de Nacht van Apache van de VRT te horen zou hebben gekregen dat haar deelname waarschijnlijk als een politiek standpunt zou kunnen worden geïnterpreteerd.

bron: Belga