Uitvergrote politici mogen weer de straat op

Uitvergrote politici mogen weer de straat op

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen kan het zijn dat een enorm uitvergrote minister je op straat aanstaart of een parlementslid je tijdens je favoriete film aanspreekt. De regels voor promotiecampagnes zijn namelijk aangepast en de megaposters en reclamespotjes op televisie worden opnieuw toegelaten.

Geen grenzen voor projecties

De Vlaamse regering besloot dat het tijd was voor een update van de beperkingen tijdens de periode net voor de verkiezingen. Vooral door de digitalisering van de voorbije jaren, waren sommige bepalingen achterhaald. Een bord mocht bijvoorbeeld niet groter zijn dan vier vierkante meter, maar een projectie werd niet gelimiteerd. Een partij mocht ook een paginagrote advertentie in een krant plaatsen, maar niet in de iPad-versie van diezelfde kant.

Telefooncampagne komt terug

Voortaan zullen politici dus mogen verschijnen in promotiefilmpjes op het kleine scherm. "Filmpjes op het internet zijn wel toegelaten, waarom zouden spotjes op televisie dan niet mogen", argumenteert de Vlaamse regering. Ook de telefooncampagnes worden opnieuw toegestaan, omdat er via de sociale media gelijkaardige initiatieven plaatsvinden. Het blijft wel nog steeds verboden op gadgets uit te delen.

"Bedragen blijven gelimiteerd"

De nieuwe regels doen denken aan de overdreven toestanden in Amerika, waar de kandidaten de bevolking bestoken met reclameboodschappen. Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans denkt dat het bij ons zo'n vaart niet zal lopen. "We laten meer campagnemiddelen toe, maar de bedragen per kandidaat en per partij blijven gelimiteerd", aldus de minister. "Partijen zullen niet meer mogen uitgeven dan vroeger. In de VS is dat helemaal anders."

Belga / K. V. Accom