UITTIPS. Van jazz en hiphop tot zeldzame tuinplanten

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Festival

AMOK

1/10 - 10/10

Het ontdekkingsfestival AMOK maakt de komende tien dagen Brugge onveilig: overal loop je muziek, geluidskunst en performances tegen het lijf. Centrale gast van het festival is de Brusselse multi-instrumentaliste ESINAM, die meteen een hele avond mag vullen met soundscapes vol jazz, hiphop, afro en elektronische muziek. Naast een hele hoop vernieuwende muziek kan je je hart ook ophalen aan een reeks boeiende talks over de blind spots in Brugge, van de queer community in de schaduw van de stad tot hoe cultuurhuizen een diverser publiek kunnen vinden. Ten slotte mag je zelf op pad met een podcastwandeling vol filmpjes en geluidsfragmenten.

Theater

O O O

2/10 - 3/10

Een overdreven huilserenade. Een kus van beton. Slappe armen en de slappe lach. Een gigantisch hoofd vol miserie. In O O O (een voorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar) staan emoties centraal. Op een rond platform gaan vier spelers op zoek naar wat ze voelen, maar niet altijd even goed kunnen uitdrukken. In verschillende korte acts, soms grappig en soms ontroerend, brengen ze een ode aan onze innerlijke wereld. De familievoorstelling gaat dit weekend in première en daarna op tournee in Vlaanderen.

Festival

Drawing Days

1/10 - 3/10

Om de twee jaar doopt Drawing Days een stad om tot tekenhoofdstad van België, en dit weekend is Hasselt aan de beurt. Op heel wat (soms verrassende) plaatsen kan je tentoonstellingen gaan bekijken, en een Window Walk leidt je tussendoor langs de illustraties van meer dan 50 tekenaars op evenveel ramen en etalages in de stad. Maar natuurlijk mag je ook zelf meedoen: lever een bijdrage aan de langste (betekende) onderbroekenwaslijn, laat je gezicht op papier zetten in de portrettenfabriek of ontdek je talent tijdens een van de vele workshops.

Beurs

Plantendag

3/10

In het Arboretum van Kalmthout kan je altijd naar mooie planten en bomen gaan kijken, maar op zondag mag je er ook een paar mee naar huis nemen. Tijdens de Plantendag (de oudste plantenbeurs van België) ontmoet je de allerbeste plantenkwekers van België, Nederland en Duitsland. Ze brengen heel wat bijzondere, nieuwe en zeldzame tuinplanten mee en ze geven ook graag wat praktische tips en professioneel tuinadvies. Het najaar is bovendien een ideaal plantseizoen: de bodem is nog warm genoeg om wortels te laten groeien, zodat je planten alvast een voorsprong hebben in het voorjaar.

Festival

ARTONOV

3/10 - 10/10

Het prachtige Atelier Colpaert, Hotel van Eetvelde, de Hageltoren, het nieuwe Gare Maritime… ARTONOV Festival zet dit jaar niet alleen art nouveau en art deco, maar ook de schoonheid van industriële architectuur in de kijker. Bovendien kan je niet alleen van die mooie gebouwen genieten, maar ook van muziek, theater en zelfs gastronomie. Tijdens de openingsavond op zondag werken theatergezelschap Laika en ensemble Zefiro Thorna samen met een topchef voor een alchemistisch concert. En volgende week is het nog uitkijken naar de première van Urban Beethoven, waarin de muziek van Beethoven samenkomt met dans, street art en digitale kunst.