"Uitstellen van klimaattop stelt klimaatverandering niet uit"

"Uitstellen van klimaattop stelt klimaatverandering niet uit"

Milieuorganisatie Greenpeace hoopt dat de afgelaste VN-klimaatconferentie COP25 niet ten koste gaat van de actie tegen klimaatverandering. "Dit besluit mag niet ten koste gaan van de ambitie en de urgentie om de wereldwijde klimaatcrisis het hoofd te bieden. We hebben nu klimaatactie nodig", zegt Matías Asu, directeur bij Greenpeace Chili. De milieuorganisatie hoopt dat het sociaal protest, dat momenteel al dagenlang woedt in Chili tegen de regering, ook gegarandeerd kan blijven. Omwille van het aanhoudende sociaal protest in Chili heeft de regering de internationale VN-klimaatconferentie, COP25 afgelast. Die zou normaal van 2 tot 13 december plaatsvinden in de Chileense hoofdstad Santiago.

"Het uitstellen van een klimaattop stelt de klimaatverandering niet uit", reageert Jennifer Morgan, internationaal directeur van Greenpeace. "Leiders kunnen zich niet verbergen. Ze moeten luisteren naar de eisen van de mensen en dringend actie ondernemen om de impact van de klimaatcrisis op onze ecologie en het sociale weefsel op te vangen."

Greenpeace hekelt dat de Chileense regering de protesten als reden voor het afgelasten van de COP25 aanvoert. "Dat de Chileense regering nu aankondigt dat het de COP25 niet kan organiseren, mag het debat in de Chileense samenleving over milieu- en sociale onrechtvaardigheid niet tegenhouden", aldus Morgan. "De dialoog en het recht op vreedzaam protest moeten worden gehandhaafd."

Ook Matías Asu, lokaal directeur van Greenpeace in Chili hoopt dat ook het protest en de maatschappelijke dialoog over de problemen in Chili verder gezet kan worden. "Wij zijn ervan overtuigd dat het herstel van de orde alleen mogelijk is als er rekening wordt gehouden met de sociale eisen van de bevolking."

Asu hoopt ook op steun van de internationale gemeenschap. "Wij maken ons zorgen over het feit dat de regering van president Piñera kan besluiten zich te isoleren van de internationale gemeenschap. Wij moeten de huidige problemen in Chili kunnen oplossen met de steun van de internationale gemeenschap."

bron: Belga