Uitstel voor krakers in Gent "omdat parket dacht dat ze verstek gingen laten"

Uitstel voor krakers in Gent "omdat parket dacht dat ze verstek gingen laten"

De zaak van de Roma die begin november een pand aan het Stapelplein in Gent hadden gekraakt en gedagvaard werden voor onder meer het klemrijden en bedreigen van een cameraploeg van de VRT, is uitgesteld. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank beslist. De advocaten van de Roma waren niet op de hoogte gebracht van de dagvaarding. "Omdat het parket dacht ze verstek gingen laten", pleitte advocaat Nicholas De Mot. Het pand was gekraakt voor de nieuwe strengere kraakwet op donderdag 16 november in werking trad. De politie kon de groep niet uitzetten omdat het kraken van een onbewoond pand onder de vorige wetgeving niet strafbaar was. Nu is het dat wel, maar de eigenaar diende geen strafklacht in, waardoor de Roma niet vervolgd worden voor inbreuken op de kraakwet.

Ze worden wel voor andere feiten vervolgd, nadat een televisieploeg van de VRT agressief benaderd werd. Het gaat om kwaadwillige belemmering van het verkeer door het klemrijden van de cameraploeg, bedreigingen, en diefstal van gas, water en elektriciteit. De elf verdachten moesten zich vandaag verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent, maar hun advocaten werden niet op de hoogte gebracht door het parket.

"Wij lezen in de media dat onze cliënten gedagvaard zijn, maar we worden niet verwittigd", zei advocaat Nicholas De Mot. "U betekent gewoon procureur aan procureur, 11 keer, omdat men er al vanuit gaat dat er 11 maal verstek zal zijn. De stad weet echter waar onze cliënten zijn, de politiediensten weten ze zijn en komen ze elke dag benaderen. Organiseer u daar dan ook op."

bron: Belga