"Uitspraken waren geen verwijt, maar een uitgestoken hand"

"Uitspraken waren geen verwijt, maar een uitgestoken hand"

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) blijft bij haar oproep voor een grotere betrokkenheid van allochtone ouders bij het onderwijs. Oppositiepartijen sp.a en Groen noemen de uitspraken van de CD&V-minister "polariserend, kwetsend en verwijtend". Maar minister Crevits slikt haar woorden niet in. "Mijn uitspraken waren ook geen verwijt, maar een uitgestoken hand, een vraag naar betrokkenheid. Beledigen is absoluut niet mijn stijl en was ook absoluut niet mijn bedoeling", aldus Crevits. Vlaams onderwijsminister Crevits deed maandag in de Mediahuis-kranten een oproep tot een grotere betrokkenheid van allochtone ouders bij de school van hun kinderen. Die uitspraken vielen niet overal en bij iedereen in goede aarde. Tijdens een actualiteitsdebat over de kwestie in het Vlaams Parlement bestempelden oppositiepartijen sp.a en Groen de uitspraken van Crevits als "polariserend, kwetsend en verwijtend", met name voor allochtone ouders die zich wél engageren. "U hebt mensen op hun ziel getrapt en gekwetst", stelde sp.a-parlementslid Caroline Gennez. Zij suggereerde de minister om zich te excuseren voor haar uitspraken.

Die excuses kwamen er niet. Integendeel, minister Crevits blijft achter haar uitspraken staan. Volgens haar waren die uitspraken ook helemaal niet verwijtend of beledigend bedoeld. "Ze zijn een uitgestoken hand, een vraag naar betrokkenheid van de ouders", klonk het.

Wanneer ouders zich meer engageren op de school van hun kinderen heeft dat volgens Crevits niet alleen een positief effect op het welzijn van die kinderen, maar ook op hun schoolresultaten.

bron: Belga