Uitspraken Di Rupo - "Zonder Vlaamse meerderheid komt confederalisme op tafel"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dat PS-voorzitter Elio Di Rupo een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant naar voor schuift als mogelijke oplossing op federaal niveau, botst op forse kritiek aan Vlaamse kant. "Dat zal niet gebeuren", reageert N-VA-kopstuk Theo Francken in De Ochtend. Als men dat toch wil laten gebeuren, dan legt N-VA het confederalisme op tafel, aldus Francken. PS-voorzitter Elio Di Rupo denkt dat een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant de oplossing kan zijn voor de moeilijke federale regeringspuzzel. Eerder liet ook Ecolo al verstaan dat ze geen regering wil vormen met N-VA.

Die uitspraken zetten kwaad bloed bij N-VA. Eerder zei N-VA-voorzitter Bart De Wever al dat een regering zonder Vlaamse meerderheid een "majeur probleem" zou zijn. Ook Theo Francken vindt een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant onbespreekbaar. Dat Di Rupo het suggereert, kan voor Francken niet door de beugel. "In wat voor een land leven we nog? Wij betalen de facturen in dit land. In het PS-programma is alles gratis. Wie gaat dat allemaal betalen?", aldus Francken.

Stuurt men toch aan op een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant, dan legt N-VA confederalisme op tafel. Volgens Francken blijft daarbij enkel de naam België behouden, net als de vlag en het koningshuis. Ook Defensie kan nog federaal gedaan woren, maar al de rest, inclusief fiscaliteit en sociale zekerheid zou dan naar de deelstaten gaan. "Als men dan aan de andere kant naar een ecologistisch communistisch project wil gaan, moeten ze dat vooral doen, maar dan is dat voor eigen rekening", aldus Francken.

bron: Belga