Uitslapen in het weekend verlaagt de kans op depressie, maar blijf niet te lang liggen

Uitslapen in het weekend verlaagt de kans op depressie, maar blijf niet te lang liggen
Foto Pexels

Je hebt natuurlijk altijd vroege vogels die op hun vrije zaterdagochtend al in de sportschool staan of het huis volledig op orde hebben. Maar het blijkt dat een beetje extra slaap in het weekend goed is voor je mentale gesteldheid.

Het vermindert het risico op een depressie. Dat blijkt uit onderzoek van de Zuid-Koreaanse Yonsei Universiteit. Maar er zitten wel een paar voorwaarden aan verbonden. Het is namelijk belangrijk dat je niet meer dan twee uur extra slaap pakt. Bij te veel extra slaap verhoog je namelijk juist het risico.

Zuid-Koreaanse doktoren onderzochten 5500 mensen die regelmatig wat slaap misten tijdens een werkweek. Ze ontdekten dat de deelnemers die in het weekend twee uurtjes extra slaap pakten, 48 procent minder kans hadden op een depressie. Eén extra uurtje slaap verlaagde dit risico met eenderde.

Maar bij de deelnemers die langer sliepen dan de gewenste twee uur op een weekenddag, werd de kans op depressie met 16 procent hoger. Eerder Zweeds onderzoek uit 2018 had vergelijkbare resultaten. Daaruit concludeerden de onderzoekers dat extra slaap in het weekend je gezondheid verbetert.

Niet essentieel

Maar de meest gezonde situatie is wanneer je de extra uurtjes slaap in weekend eigenlijk niet nodig hebt. Als je de duur en kwaliteit van jouw slaapgedrag doordeweeks verhoogt, zijn de uitslaapdagen niet essentieel. Door iedere nacht genoeg te slapen, hoef je dit in het weekend niet in te halen. Dit heeft volgens de onderzoekers positief effect op zowel je mentale als je fysieke welzijn. Het wordt aanbevolen om iedere nacht gemiddeld tussen de zeven en negen uur te slapen. Soms is het simpelweg een kleine aanpassing in je slaaproutine, waardoor je op zaterdag niet genoodzaakt bent om in bed te blijven.