Uitgewezen directeur Human Rights Watch mag voorlopig in Israël blijven

Uitgewezen directeur Human Rights Watch mag voorlopig in Israël blijven

Een Israëlische rechtbank heeft de uitwijzing van Omar Shakir, de regionale directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), tijdelijk opgeschort. Dat melden Israëlische media vandaag. Shakir had exact twee weken geleden het bevel gekregen om Israël binnen de 14 dagen te verlaten. Israël had op woensdag 9 mei de werkvergunning ingetrokken van Omar Shakir, de directeur van Human Rights Watch (HRW) voor Israël en Palestina. Volgens Tel Aviv werd die beslissing genomen omdat Shakir een boycot van Israël zou hebben gesteund toen hij nog niet in dienst was bij HRW. De mensenrechtenactivist kreeg veertien dagen de tijd om het Israëlische grondgebied te verlaten.

Maar volgens het Israëlische blad Haaretz wordt die uitwijzing nu opgeschort. De rechtbank stelt dat de regering zich voor zijn beslissing uitsluitend baseerde op informatie die al langer bekend was. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had op basis van diezelfde gegevens toch beslist om hem een visum toe te kennen.

Door de opschorting van de uitwijzing zal Shakir in Israël kunnen blijven tot justitie zijn zaak volledig heeft afgerond.

De Europese Unie had Israël gisteren nog opgeroepen om de HRW-directeur niet uit het land te zetten.

bron: Belga