Uitgetest: je kledingkast uitruimen en aanvullen met Vinted

De capsule wardrobe is de laatste jaren een vaak gehoord begrip. Milieubewuste influencers tonen op Instagram en YouTube hoe ze hun kledingcollectie terugdrongen naar de essentials. Zelf heb ik een zwak voor zulke video's, maar ik heb een eigen methode ontwikkeld om mijn kledingkast in te perken. Niets zo effectief als wonen in een appartement met weinig opbergruimte.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 4 min.

Natuurlijk kan je daar altijd een mouw aan passen. Ik zou mijn slaapkamer en bureau kunnen volstouwen met commodes, dozen en kledingrekken. Daarvoor ben ik - gelukkig - wat te esthetisch ingesteld en bovendien knaagt fast fashion ook steeds meer aan mijn geweten. De mode-industrie is, na olie, de tweede meest vervuilende industrie ter wereld. Je zou het misschien niet meteen denken, maar achter al die goedkope jurkjes en pulls gaat een lelijk wereldje schuil. Je kledingaankopen beperken en bewuster nadenken over de stuks die je wél koopt, is dan ook een makkelijke manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Buyerarchy

Om bewuster om te gaan met je aankopen is de 'Buyerarchy of Needs' van Sarah Lazarovic een handig hulpmiddel. De piramide is een speelse knipoog naar het model van Maslow, maar dan aangepast aan onze huidige consumptiemaatschappij. Concreet stel je je bij alles de vraag of je niet iets kan gebruiken wat je al in je (kleding)kast hebt liggen. Is dat niet het geval, dan kan je lenen, ruilen, tweedehands kopen, maken of kopen. In die volgorde. Aangezien ik zelf - zeker wat kleding betreft - moeilijk kan lenen van of ruilen met iemand anders, is tweedehands kopen en verkopen de meest ecologisch verantwoorde optie voor mij.

Foto Sarah Lazarovic

Tegenwoordig kan je je tweedehands behoeftes op heel wat manieren bevredigen. Zo zijn er de kringloopwinkel, schattige vintage winkeltjes of evenementen waar tweedehands kleding per kilo wordt verkocht. Als je gewend bent om bij grote modeketens te winkelen, moet je wel even een knopje omdraaien in je hoofd. Elk kledingstuk hangt er immers slechts in één maat, waardoor enig zoekwerk noodzakelijk is. Wil je wel tweedehands kopen, maar niet eindeloos graven in bergen kleding en kilometers aan kledingrekken doorspitten? Dan komt een app als Vinted als geroepen.

Sorteren op kleur, merk en maat

Net zoals bij andere webshops, kan je bij Vinted namelijk zoeken op merk, maat, prijs, kleur en noem maar op. Handig als je lievelingsmerk wat duurder is en je de stuks voor een zachter prijsje op de kop wil tikken. Of als je - net als ik - bent gezegend met grote voeten en daarom nooit schoenen kan vinden in tweedehands winkels. Natuurlijk is het niet de bedoeling om alleen maar te kopen, kopen, kopen en daarom kan je ook zelf je kledingkast uitruimen en de stuks die je niet meer wil via de app verkopen. Een item online zetten kost je slechts enkele minuten en de respons is overweldigend.

Het handige aan Vinted vind ik vooral dat je zelf de verzendkosten niet moet berekenen als verkoper. Je duidt gewoon aan hoe groot je pakketje ongeveer is en vervolgens krijgt de koper te zien hoeveel hij of zij zal moeten betalen voor de verzending. Koopt er iemand een kledingstuk van jou, dan maakt Vinted zelf een verzendetiket op. Jij hoeft vervolgens simpelweg je kleding in te pakken, het etiket erop te plakken en je pakje af te geven bij een verzendpunt naar keuze.

Veilig betalen

Vinted is klaarblijkelijk vooral in Frankrijk populair. Dat impliceert ook dat je best enkele Franse zoektermen gebruikt, of het nu is om kleding te zoeken of om je kleding te koop aan te bieden. Op die manier vinden kooplustigen je items makkelijker en ben jij sneller van je miskopen verlost. Het betalen loopt trouwens als volgt: de koper betaalt het verschuldigde bedrag aan Vinted, de app blokkeert het bedrag tot het pakje goed en wel is aangekomen en vervolgens krijgt de verkoper het geld op zijn of haar rekening. Gaat er iets fout, dan loop je dus niet het risico om te betalen voor een kledingstuk dat nooit aankwam.

Pak je het een beetje slim aan, dan is de kans groot dat je items binnen de week verkocht zijn. Dat betekent wel dat je geen onmenselijke bedragen vraagt en dat je items in goede staat verkeren. Dat ene T-shirt met een grote koffievlek gooi je dus beter in de textielcontainer. Zelf zet ik alleen mijn 'betere' stuks te koop op de app - kleding die een beetje ouderwets oogt of die me slechts een euro of twee zou kunnen opleveren, breng ik liever naar de kringloop. Heel veel geld zal je er wellicht niet mee verdienen - tenzij je kledingkast schandalig hard uitpuilt van de miskopen - maar de bedragen die je opstrijkt zijn wel een goed excuus om je kledingcollectie niet uit de hand te laten lopen. En anderzijds heb je eigenlijk geen uitvlucht meer om nieuwe fast fashion te kopen, want je vindt zowat alles op Vinted, mits je wat geduld uitoefent.