Uitgelekte boodschap spreekt over Belgische Syriëstrijder die aanslag gaat plegen

Islamitische Staat (IS) blijft aanslagen plannen, ook in ons land. Dat blijkt uit een geluidsfragment dat Het Laatste Nieuws in handen heeft gekregen. Een IS-kopstuk vraagt daarin vanuit Irak om hem video's te sturen van voor hun aanslag. En hij zegt er zo al een te hebben ontvangen van een Belg. "Vertel de broeders dat ze jou een videoboodschap moeten bezorgen waarin ze trouw zweren aan IS en hun aanhangers oproepen om ook tot actie over te gaan. Dat moeten ze vóór hun aanslag doen. Als jij die video's dan naar mij doorstuurt, dan zorg ik ervoor dat ze onmiddellijk worden vertaald en direct na de aanslag de wereld rondgaan", zegt het hooggeplaatste IS-lod Rachid Kassim in de video.

Kassim vermeldt ook dat hij van een Belg al een videoboodschap heeft ontvangen. Hij noemt die alleen bij zijn schuilnaam Abu Isleym Al-Belgiki, maar Het Laatste Nieuws kon achterhalen dat het om de jonge Brusselaar Azzedine E. gaat. Die is in het najaar van 2014 naar Syrië vertrokken en werd daar al snel ingelijfd bij Katibat Al-Battar, de elitebrigade van IS waartoe ook de Molenbeekse topterrorist Abdelhamid Abaaoud heeft behoord.

Toen Het Laatste Nieuws het geluidsfragment drie weken geleden voor het eerst hoorde, vond het dat verontrustend genoeg om er eerst de veiligheidsdiensten over in te lichten. Die kennen E., maar weten niet of hij nog in Syrië zit en daar zijn aanslag moet plegen, of misschien heimelijk naar België is teruggekeerd.

bron: Belga