UITGELEGD. De klok tikt voor handelsakkoord CETA

België heeft nog tot vrijdag om het handelsverdrag CETA goed te keuren, maar Waals minister-president Paul Magnette (PS) verwerpt die deadline. "Er blijven te veel problemen om tegen dan een akkoord te vinden."
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Waarover gaat het?

Het Comprehensive Economic and Trade Agreement is een akkoord tussen de Europese Unie en Canada, dat de handel tussen de twee moet versoepelen. Concreet moet het vrijhandelsverdrag invoerrechten opheffen, restricties op openbare aanbestedingen afschaffen en voorkomen dat Europese innovaties illegaal gekopieerd worden.

Wat is het probleem?

De Europese ministers van Handel zijn vandaag samen gekomen om het licht op groen te zetten voor de ondertekening van het CETA, maar dat feestje ging niet door. De Waalse regering weigert namelijk zijn steun te verlenen. Ze vinden het akkoord gevaarlijk voor de Waalse landbouw en vrezen dat Europese sociale en milieunormen op de helling zullen komen te staan. Hierdoor zit de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR, foto) in nauwe schoentjes, want hij kan de weigering van Wallonië wettelijk niet negeren.

Hoe moet het nu verder?

Reynders gaat de komende dagen proberen om Waals minister-president Paul Magnette (PS) over de brug te halen. De deadline is vrijdag. Dan komt de Canadese premier Justin Trudeau naar Brussel om het CETA te ondertekenen. Deze avond komt het Waals Parlement nog samen om te zien of het verzet tegen de overeenkomst wordt gestaakt. Voor vrijdag valt er alleszins geen beslissing. Het parlement moet zijn werk kunnen afronden, aldus Magnette.

Wat zijn de reacties?

Wallonië krijgt steun van onder meer enkele academici, Greenpeace en andere ngo's, maar over het algemeen wordt er vanuit de EU-landen en Canada met onbegrip gereageerd op de Waalse non. Stel dat de Belgische knoop niet ontward geraakt, dan zijn de gevolgen immens, waarschuwt Malmström. Dan valt niet enkel de Europees-Canadese top in het water, maar krijgt ook de geloofwaardigheid van Europa als handelspartner een flinke knauw.