Uitbraak norovirus bij AZ Turnhout leidt tot opnamestop

Uitbraak norovirus bij AZ Turnhout leidt tot opnamestop

De campus Sint-Elisabeth van het ziekenhuis AZ Turnhout wordt getroffen door een uitbraak van het besmettelijke norovirus. Tijdelijke maatregelen brachten afgelopen weekend geen beterschap, waardoor na tussenkomst van de gezondheidsinspectie extra maatregelen werden getroffen om verdere verspreiding tegen te gaan. Zo is er onder meer een tijdelijke opnamestop en worden ingrepen uitgesteld. Het norovirus is een erg besmettelijk, maar niet-levensbedreigend virus dat buikgriep veroorzaakt. Symptomen zijn onder meer braken en diarree. Het ziekenhuis kreeg vorige week al te maken met patiënten met de symptomen, waarna deze op één gang werden gelegd. Het bezoek werd al beperkt.

"Ondanks deze maatregelen is de toestand na het weekend niet verbeterd, zegt hoofdarts Frank Weekers. "Daardoor heeft het ziekenhuis vandaag beslist om verdere maatregelen te nemen, waaronder een tijdelijke opnamestop van 48 uur op campus Sint-Elisabeth, een uitbreiding van de quarantaine-afdeling en strikte bezoekmaatregelen op die quarantaine-afdeling." Het personeel krijgt strikte handhygiënemaatregelen opgelegd.

Voorts worden alle geplande ingrepen en opnames uitgesteld. De 100-diensten worden afgeleid naar naburige ziekenhuizen. De spoedgevallendienst op Sint-Elisabeth blijft open, maar te hospitaliseren patiënten worden doorverwezen naar andere ziekenhuizen of de campus Sint-Jozef.

"Deze maatregel geldt voorlopig voor 48 uur. De toestand wordt van nabij opgevolgd en geëvalueerd", klinkt het nog. Alle maatregelen werden genomen in overleg met de gezondheidsinspectie van de FOD Volksgezondheid.

bron: Belga