UGent is beste Belgische universiteit

UGent is beste Belgische universiteit

De Gentse universiteit staat op de 62ste plaats en doet het 9 plaatsen beter dan vorig jaar. Ook de KU Leuven behoort bij de honderd beste universiteiten ter wereld en strandt op plaats 93, drie plaatsen lager dan vorig jaar. Verder staan de Universiteit van Louvain-la-Neuve (tussen plaats 151 en 200), de ULB (151-200), de Universiteit Antwerpen (201-300), de VUB (201-300) en de Universiteit van Luik (301-400) in de top 500.

Amerikaanse top

De top tien van beste universiteiten wordt ook dit jaar gedomineerd door Amerikaanse instellingen. Harvard University staat op kop gevolgd door Stanford en Berkeley. De Britse University of Cambridge en het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) vervolledigen de top vijf.

Voor de puntentelling wordt onder meer rekening gehouden met het aantal Nobelprijzen die alumni al wonnen, het aantal academische prijzen voor professoren en het aantal wetenschappelijke papers dat wordt gepubliceerd.

In een andere recente lijst van Times Higher Education (THE) stond de KU Leuven dan weer boven de UGent. Heel veel hangt af van de invalshoek van de onderzoekers. Zo focust elke ranking telkens op andere - niet altijd transparante - indicatoren.