UEFA-voorzitter Ceferin schiet op FIFA-baas: "Voetbal is niet te koop"

UEFA-voorzitter Ceferin schiet op FIFA-baas: "Voetbal is niet te koop"

De Sloveense UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin heeft FIFA-preses Gianni Infantino een flinke veeg uit de pan gegeven. De Zwitser zou oren hebben naar een voorstel van een aantal private investeerders, die 25 miljard dollar (ruim 20 miljard euro) willen neertellen voor twee internationale voetbaltoernooien naast het bestaande WK. "Voetbal is niet te koop", sneerde Ceferin. "Ik kan niet accepteren dat sommige collega's van mij, die verblind zijn door het winstmotief, erover nadenken om de ziel van het voetbal te verkopen aan een aantal privé-fondsen", liet Ceferin optekenen tijdens een UEFA-congres over de commercialisering van de sport in Kiev.

Infantino zou het WK voor clubs willen uitbreiden tot 24 teams en daarnaast een wereldwijde Nations League op poten willen zetten. Zijn investeerders zouden uit Saoedi-Arabië komen. De FIFA-baas gaf vooralsnog nauwelijks details over zijn plan prijs, maar zou het project wel voor het WK nog willen doordrukken. In 2021 zouden dan de eerste wedstrijden moeten doorgaan. Al lijkt dat gezien de weerstand zeer moeilijk te worden.

Ceferin vreest dat de kloof tussen de topclubs en de rest op die manier alleen maar groter zal worden. "We moeten onszelf solidair en eendrachtig opstellen. Het voetbal moet een eerlijk, onberekenbaar, verenigd en open spel blijven."

De Europese topclubs pleiten al langer voor een hervorming van het WK voor clubteams. Real Madrid en Bayern München verklaarden al het plan interessant te vinden.

bron: Belga