UEFA stelt belangrijke vergadering omtrent omstreden Champions League-hervorming uit

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Voetbalbond UEFA heeft beslist om een belangrijke vergadering omtrent de omstreden hervorming van de Champions League met de clubs en liga's die voorzien was op 11 september voor onbepaalde duur uit te stellen, zo vernam nieuwsagentschap AFP. Deze vergadering moest plaatsvinden op de hoofdzetel van de UEFA in het Zwitserse Nyon in aanwezigheid van European Leagues en European Club Association (ECA), respectievelijk de vereniging van liga's en clubs in Europa. Het initiatief tot uitstel kwam er van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. De Sloveen liet dat per brief weten aan ECA-voorzitter Andreas Agnelli en European Leagues-voorzitter Lars-Christer Olsson. Door het uitstel zal de beslissing omtrent de hervorming meer dan waarschijnlijk dit jaar niet meer vallen.

"Momenteel verzamelen we nog feedback van de nationale bonden", schreef Ceferin in de brief, die AFP kon inkijken. "Vooreerst willen we daarvan een analyse maken en de voorstellen van de betrokken bonden bekijken. Het zou voorbarig zijn om nu al met alle betrokken partijen samen te zitten."

Sowieso zal het lastig worden om tot een vergelijk te komen. De ECA zou vanaf 2024 van de Champions League een gesloten competitie willen maken met 32 clubs in de groepsfase in vier groepen van acht. De eerste zes van elke groep zouden ongeacht hun klassement in eigen land, geplaatst zijn voor de volgende editie. Vooral een goede zaak dus voor de elite, die verzekerd is van de jaarlijkse miljoenenopbrengsten. Die Champions League-ploegen spelen immers meer Europese wedstrijden en die zouden de bovenhand kunnen krijgen op de nationale competitie en extra druk zetten op de al overvolle speelkalender. Bepaalde scenario's gaan uit van Champions League-wedstrijden in het weekend. Daar maken meer dan 35 profliga's, verenigd in European Leagues, zich ernstig zorgen om.

bron: Belga