UEFA Nations League - Oppermachtig Zwitserland speelt inspiratieloos IJsland aan flarden

De Rode Duivels vatten dinsdag 11 september de gloednieuwe Nations League aan in groep A2 met een verplaatsing naar IJsland. Hun eerstvolgende opponent moest zaterdagavond al aan de bak tegen Zwitserland, dat in de achtste finales strandde op het afgelopen WK in Rusland. Het werd een gala-avond voor de Zwitsers, die na een 6-0 monsterzege voorlopig op kop staan in de groep. De Zweed Erik Hamren had zich zijn debuutwedstrijd als bondscoach van IJsland wellicht anders voorgesteld. Nog voor het kwartier opende Steven Zuber de score voor de Zwitsers met een gekruiste pegel in de rechterbovenhoek vanop zo'n 14 meter afstand. Zwitserland dicteerde de wet, IJsland liet zoals gewoonlijk het balbezit aan de tegenstander. Al waren de IJslanders iets te onderdanig, want tien minuten later verdubbelde Denis Zakaria al de score toen de bal na een vrije trap bleef hangen in de kleine rechthoek. 2-0 was de ruststand.

Niet lang na de pauze was de wedstrijd al helemaal beslist, toen Xherdan Shaqiri de IJslandse doelman

Hannes Halldorsson verraste door een vrije trap vanuit een scherpe hoek tegen de netten te krullen. In de 67e minuut schoof Haris Seferovic de 4-0 binnen na een knappe assist met de hak van Fabian Schär. Vier minuten later dreigde de complete vernedering voor de IJslanders, toen Albian Ajeti de 5-0 op het scorebord zette. Invaller Admir Mehmedi duwde het mes tien minuten later nog wat dieper in de wonde na een heerlijke counter. De teller bleef steken op 6-0, een stevige opdoffer voor IJsland.

Nog zaterdag heeft Bosnië-Herzegovina in Belfast de maat genomen van Noord-Ierland met 1-2 tijdens de eerste speeldag in groep B1 van de Nations League. De Bosniërs komen zo op kop van hun groep te staan, met drie punten tegenover 0 voor Noord-Ierland en Oostenrijk, dat het komende dinsdag tegen Bosnië opneemt.

Hoewel het balbezit en de doelkansen voor de Noord-Ieren waren, misten ze koelbloedigheid voor het doel en dat betaalden ze cash bij de zeldzame Bosnische aanvallen. Haris Duljevic opende na 36 minuten de score op assist van kapitein Edin Dzeko. De 0-2 viel even na het uur, na een defensieve blunder van de Noord-Ieren. Will Grigg kon diep in de blessuretijd nog de aansluitingstreffer maken, maar toen was het kalf al verdronken.