UCI zet Gavazzi vier jaar aan de kant

UCI zet Gavazzi vier jaar aan de kant

De Internationale Wielerunie UCI heeft de Italiaanse renner Mattia Gavazzi een schorsing van vier jaar opgelegd voor het herhaaldelijke gebruik van cocaïne. De schorsing is met terugwerkende kracht ingegaan op 10 juli 2015 en loopt dus af op 9 juli 2019. Dat maakte de UCI vandaag bekend. De bijna 33-jarige Gavazzi legde vorig jaar voor de derde keer in zijn carrière een positieve cocaïnetest af. De renner van Amore & Vita-Selle SMP zat in 2004 als amateurrenner al een schorsing van 14 maanden uit na een positieve cocaïnetest. In 2010 werd hij opnieuw op cocaïnegebruik betrapt. Zijn laatste positieve test dateert volgens de UCI van 10 juli 2015.

Nadat hij voor de tweede keer tegen de lamp was gelopen, werd Gavazzi zes jaar geschorst. Maar omdat hij goed meewerkte aan het onderzoek van de antidopingautoriteiten bracht het Italiaans Olympisch Comité (CONI) de straf terug tot 2,5 jaar.

Volgens het UCI-reglement komt een derde overtreding van het antidopingreglement neer op een schorsing die gaat van acht jaar tot levenslang. Gavazzi komt er dus nog goedkoop vanaf, maar meer dan waarschijnlijk betekent de schorsing tot medio 2019 toch het einde van zijn carrière.

Mattia is de zoon van Pierino Gavazzi. Die won in 1980 Milaan-Sanremo en schreef ook vijf Giro-etappes op zijn naam.

bron: Belga